måndag 30 juli 2012

Starta dagen med en vitaminkick

Denna enkla och mycket goda vitamindrink blev vi bjudna på av våra fina vänner, Jenny´s bror Robert och hans Kristina, nu kommer den hamna i vårt Paleoskafferi!

En enkel, god och mycket vitamin- och mineralrik drink som passar utmärkt som komplement till frukost eller ett lätt mellanmål. Bara att "kasta" i ingredienserna i en mixer och köra tills det blir en fin drickbar vitamindrink.

Kristina och Robert´s Vitamindrink
2 glas

1 näve bladspenat
1 näve maché
1 näve ruccola
1 näve grönkål (eller 1 dl frusen)
4 cm riven ingefära
2 kvistar mynta
Saften från 1/2 citron
5 - 6 dl kallt vatten (beroende på hur stora "nävar" man tar)

Skölj alla bladväxter noga. Lägg allt i en mixer och kör tills det blir en fin drickbar vitamindrink, häll upp i glas. Drick och njut av alla färska och nyttiga vitaminer och mineraler!


Bladgrönsaker är oerhört nyttiga och väl värda att ätas (drickas) mycket av! Vitaminer, mineraler och antioxidanter - allt i en och samma välgörande drink!

Spenat brukar kallas för superlivsmedel och det kryllar av C-, A-, E- och K-vitamin dessutom finns höga halter av mineralerna (som krävs för kroppens uppbyggnad) magnesium, kalcium, kalium och järn. Som om inte detta är nog är bladspenat en bra källa till antioxidanter som anses ha en central roll för livslång hälsa (grönt te är stjärnan bland källor till antioxidanter)!

Maché innehåller bland annat C-vitamin och karotin (som omvandlas till A-vitamin i kroppen).

Ruccola kommer med en rad mineraler, som fosfor, järn, kalcium, kalium, magnesium, natrium och zink som finns i nästan alla kroppens celler och är en förutsättning för bildandet av blod.

Grönkål är rik på C- och D-vitamin, mineraler som järn, zink och kalcium.

Ingefära har i urminnes tider används som en medicinalväxt och den ska lindra allt från förkylningar och illamående till smärta i muskler. Den innehåller C-, B3- och B6-vitamin samt mineralerna kalium samt magnesium.

Mynta motverkar infektioner och ökar upptagningen av kalcium.

Citron innehåller C-vitaminer (självklart) men även en rad av B-vitaminer så som B1, B2, B3, B6 och B9 (folsyra) och mineralerna kalium, magnesium och järn!

Vatten är en livsviktig byggsten för allt liv, det rensar kroppen och "optimerar" den för ny näringstillförsel! Inom Paleo rekommenderas alltid vatten. Prova gärna en 24-timmars fasta på enbart vatten!

En drink på bladgrönsaker är alltså väldigt bra och nyttig på alla sätt, lätt att göra och god att dricka. Gör din egen redan idag!

/Magnus & Jenny

2 kommentarer:

 1. Jag dricker smoothies med bladgrönsaker varje dag nu efter att ha läst "Grönt för livet". Har ni funderat på att läsa den boken?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tove

   Visst är det gott och välgörande med en "grönsaksdrink". Nej vi har inte läst boken, får kolla upp detta.

   Magnus & Jenny

   Radera