torsdag 30 augusti 2012

Whole30 - strikt Paleo i 30 dagar

Whole30 - strikt Paleo i 30 dagar, vilken otroligt rolig och lärorik upplevelse! När jag för en månad sedan gick in i Whole30 utmaningen fanns förväntningar på en svår och kanske lite enformig matmånad - men oj vad fel jag hade! Har ätit både enormt gott och väldigt varierande (och mycket)!


Själva Whole30 utmaningen innebär att man ska undviker inflammatoriska livsmedel samt alla kemiska tillsatser som finns i processad mat. Maten man ska äta är grönsaker, kött (nöt, fläsk, fågel) gärna vilt, fisk, skaldjur, ägg, frukt, nötter, fröer och de nyttiga fetterna från oliver, avokado och kokosnötter. Genom att äta denna kost så programmerar man om sin kropp och vinsten blir ökat välmående, jämnare humör (i och med att blodsockret stabiliseras), en piggare vardag och i de flesta fall en stor viktnedgång. Förhoppningsvis får man även förbättringar på andra områden som allergier, mag- och tarmproblem, IBS, migrän och eksem. Man får dessutom ett nytt och bra sätt att se på mat, ren och nyttig mat. Det är inte komplicerat - Paleo så gott och så enkelt!

Först redovisningen för de två sista dagarna med Whole30 samt länkar till tidigare veckomenyer.

Meny för dag 29 och 30.
Mina måltider har sett ut så här:

Dag 29

Frukost: Bananpannkaka med äpplekräm på Paleovis på det vår müsli och kokosmjölk, samt vatten.
Mellanmål: Bananpannkaka med äpplekräm på Paleovis samt vatten.
Lunch: Ugnsbakad lax med ugnsrostade morötter och stekt zucchini samt vatten.
Mellanmål: 1 banan, 2 Wraps med skivat ägg, en kopp grönt te samt vatten.
Middag: Grillade karréskivor med grillad paprika och rödlök samt vatten.
kvällsmål: Några nävar valnötter och russin och en kopp grönt te.

Dag 30

Frukost: 2 ägg, 1/2 avokado, 1 tomat och lite bladspenat samt vatten.
Mellanmål: Samma som frukosten.
Lunch: Grillade karréskivor och en stor sallad, 1 avokado samt vatten
Mellanmål: 1 banan
Middag: Köttfärssås (med krossade tomater och vitlök), kokt broccoli, stekt blomkål, champinjoner, purjolök, zucchini och vitlök. En fin sallad samt vatten.
Kvällsmat: 1 persika, några nävar valnötter, mandlar och russin och en kopp grönt te.

Tidigare veckomenyer:

Länk till Vecka 1

Länk till Vecka 2

Länk till Vecka 3

Länk till Vecka 4

Hur gick Whole30 utmaningen?

Vad var bäst? Mest överraskande och oväntat? Vad var lättast och roligast? Vad var svårast och var det något som gick fel?

Utmaningen börjar med att man väger sig och mäter midjemåttet, tog mitt midjemått i navelhöjd så att det skulle vara lätt att veta exakt var man mätte när det nu är dags att mäta igen efter 30 dagar.

Min längd är 177 cm.

Start vikt: 69,5 kg
Midjemått: 77 cm

Slutvikt: 65,8 kg
Midjemått: 73 cm

Det absolut bästa med Whole30 utmaningen var att jag gjorde den! Känns riktigt bra och även om det egentligen inte är några konstigheter så känner man sig stolt och glad. Under denna månaden så har jag lärt mig mycket och jag är väldigt nöjd.

Det som överraskat mest är lättheten som jag känt i kroppen. Även direkt efter en middag så var kroppen lätt, en härlig känsla som inspirerar till lek! Hade enbart en liten svacka efter två och en halv vecka och den höll i sig i ungefär tre dagar sedan gick det uppåt igen. Var faktiskt inte beredd på den känslan - överraskande! Vill dock säga att lätthet i kroppen och morgonpigghet inte är samma sak, har alltid svårt att gå upp på morgonen och jag kan inte säga att det blev lättare under den här perioden. Dock så blev jag piggare snabbare, när jag väl gått upp så kändes det faktiskt lättare än tidigare och jag har nu mer energi på morgonen (och resten av dagen också för den delen).

Mest oväntat var viktnedgången... trodde faktiskt inte att jag skulle gå ner något alls! Nu gick jag ner nästan fyra kilo, ett kilo i veckan på min redan lilla vikt är väldigt mycket! Detta har säkert också koppling till lätthetskänslan som finns i kroppen - fyra kilo är ju trots allt en hel del. Kroppen blir mer slimmad och alla eventuella valkar försvinner (hade lite på magen tidigare) och musklerna framträder mer. I vanliga fall så äter jag relativt strikt Paleo men använder mejerivaror emellanåt, kan ta lite honung ibland, äter gärna utav Jenny´s morfar´s egenodlade bönor och tar några glas vin då och då, det var ändå väldigt oväntat hur mycket det faktiskt gjorde att äta helt strikt Paleo. Märker stor skillnad i passformen på mina jeans och en hel del av mina skjortor nu. Med andra ord, alla som kämpar med olika typer av dieter för att gå ner i vikt - ät riktig och naturlig mat, ät er mätta, njut och lek medans ni går ner i vikt. Jag säger inte att det är lätt men jag säger att det fungerar!

Lättast var att stå emot frestelser, det finns inget sötsug när man äter strikt Paleo. Man äter, bokstavligt skrivet, helt enkelt bort allt sötsug med den riktiga och naturliga maten. Det var därför inget problem att gå på barnkalas med tårtor, godis och bakelser. Inte heller svårt att på jobbet se alla andras matlådor - tycker ju alltid att min ser godast ut!

Något av det roligaste med utmaningen var att få dela med sig av sina upplevelser och också få ta del av andras upplevelser, vad de äter och hur de känner sig. Whole30 utmaningen var ett initiativ från Primalisten och de som följde med på utmaningen hade sitt forum på hans facebooksida. Riktigt roligt var det också att planera och "problemlösa", om man skulle åka iväg någonstans planerades mat och det packades en lite väska! Lättast blir det om man planerar vad som ska ätas och handlar därefter, att ha riktig, naturlig och god mat hemma underlättar alltid och då är det roligt att förbereda och laga mat!

Jag ville så mycket under utmaningen, äta rätt, blogga, sova mina åtta timmar per natt, träna och leka. Utöver det så ska jobbet skötas, man vill umgås med vänner och allt det praktiska i hemmet som handling, städning, gräsklippning o.s.v. Detta var nog det svåraste, att hinna med allt man verkligen ville göra! Maten var inte svår, sötsuget var inte svårt men tiden räckte inte till allt det man ville. Jo en sak till, när jag hörde kluckandet av vin som hälldes upp i vackert formade glas och sedan den underbara doften av det härliga rödvinet som spred sig i luften - då var det svårt att vara strikt Paleo!

Nej inget gick fel, men jag kan inte säga att kroppen fick sina åtta timmars söm varje natt och vid ett tillfälle åt jag en maträtt som var tillagad i smör(!). Vi har också vid ett par tillfällen använt bacon och just vanligt bacon är inte den bästa varan när man gör en Whole30 utmaning då det är flera tillsatser intryckt i den stackars baconbiten...

Är, som jag skrev tidigare, oerhört nöjd med denna Whole30 månaden på strikt Paleo. Om det är något som jag skulle vilja göra annorlunda så är det framför allt träningen, vill absolut ut och röra på mig mycket mer än vad jag gjort denna månad - skulle också vara roligt att se hur kroppen hade reagerat och förändrats med mer, eller till och med mycket mer, träning. Ut och leka är ju egentligen det jag alltid vill... Nu sprang jag ju i alla fall Mullsjö X-trail på 21 km, ett terränglopp som var oerhört roligt och som jag hoppas ska bli en tradition. Det var precis i slutet på min utmaning och även om jag alltså tränat dåligt så sprang jag loppet, förhållandevis, lätt på ren och naturlig Paleokost. Man behöver ingen pastauppladdning och man behöver ingen gel eller sportdryck - man behöver riktig mat!

Både jag och Jenny har lärt oss mycket på mina 30 dagar med strikt Paleokost, vill också passa på att säga att utan Jenny´s fantastiska matlagning så hade upplevelsen inte alls blivit så rolig och underbar som den nu var! Att planera, prova och laga mat är ett äventyr och vi har båda utvecklats och fått ny kunskap. Just utvecklas och skaffa nya kunskaper en en viktig del i Paleolivsstilen, se där vi lever som vi lär - dags att vila lite!

Jag kommer definitivt att fortsätta med strikt Paleo men jag kommer även att njuta av ett glas rött vin ibland, även en och annan mejeriprodukt och jag kommer definitivt att ge mig ut och leka mycket! Vi hoppas nu att några av våra vänner ska våga prova Whole30 utmaningen, det skulle verkligen vara roligt att få följa deras resa!

/Magnus

Tillägg!
Detta inlägg skrevs innan jag läst boken ”It starts with food” vilket gör att vissa delar av den mat jag ätit under utmaningen tyvärr inte är godkänd enligt Whole30! Alla ni som funderar på att genomföra en Whole30 ber jag först läsa boken ”It starts with food” vilken är skriven av skaparna bakom programmet! Det är mycket viktigt så att inga missförstånd uppstår – det jag har genomför är en Paleo 30 dagars utmaning!

12 kommentarer:

  1. Kul ! super roligt att följa resan, månaden med strikt paleo! bra gjort! :) hoppas ni/du fortsätter att blogga, för ni har verkligen fått till underbara recept! :) kanon!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla Emma!

      Det var riktigt roligt och lärorikt att göra Whole30.

      Och visst kommer vi fortsätta blogga - vi tycker det är jätteskoj!

      /Magnus

      Radera
  2. Härlig läsning! Det har varit roligt att titta in under resan och läst om det. Jag själv börjar snart min resa med paleo nordic reboot, dock lite efter själva starten. Men vad gör det?! Bättre sent än aldrig!
    Ut och lek nu!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Jens!

      Whole30 var väldigt bra att göra! Gott att du startat din resa - och ja ut och lek, kom precis in från min "lekpark"!

      /Magnus

      Radera
  3. Intressant läsning!

    Jag var ju nyfiken men började aldrig sen. Den lilla mejeri jag får i mig vill jag ha kvar och jag har svårt med frukt och rotsaker. Jag lurar vidare ;-)

    Leker gör jag mycket i gymmet men jag är inget direkt fan av att vara ute och löpa. Jag har dock önskan om att tycka om det mer för de gånger jag varit ute är det skönt, lite meditativ känsla med musik i öronen men nja, det är något som fattas. Då kör jag hellre ett rejält cirkelpass med funktionell träning eller kettlebells på gymmet. Det är lek för mig! :-)

    SvaraRadera
  4. Hej Heléne!

    Roligt att du hittat din träningsform och ditt sätt att leka! :) Alla fastnar vi för olika sätt att röra på oss. Hemma hos oss så ger sig gärna Magnus ut i sina five fingers på en springtur i skogen medans Jenny går på pass på gymmet. Huvudsaken är att man är i rörelse och trivs med det man gör.

    När det gäller Whole30 så är det aldrig försent att anta utmaningen och man förvånas över hur kroppen fungerar. Magnus åt ju lite mejeriprodukter före utmaningen också men saknade det faktist inte alls. Sötsuget var också något som försvann helt. Paleo bjuder på så mycket god och naturlig njutmat!

    var i rörelse och njut!

    /Jenny & Magnus

    SvaraRadera
  5. Hej där!
    Har precis funnit er blogg och gårdagen kväll ägnades åt att göra Paleo mûslin och baka ett Paloe bröd.
    Jag har ätit rätt sunt ganska lång tid och gjorden en viktnedgång för många år sedan då jag slutade att röka, då enligt tallriksmodellen vilket jag fick hjälp av en kostrådgivare av. Det fungerade alldeles utmärkt. Nu är jag i bättre form än någonsin och fyller 50 år 2013. Har förälskat mig i den crossfit-inspirenande träning jag har tillgång till här med TMI-pass och några besök hos måndagsklubben. Skullen behöva lite råd kring mängden matintag för Paleokosten, tex en brödskiva eller....
    Fantastisk fin och upplysande blogg.

    SvaraRadera
  6. Hej Paola!

    Vad roligt att du hittat in "Under vårt tak"! Och ännu roligare att du provar Paleomat!!! Paleomüsli är en favorit och det finns många riktigt goda bröd.

    Härligt att läsa att du fått många hälsovinster genom att gå ned i vikt och sluta röka. Crossfit är en riktigt bra träningsform!

    Angående maten så är det alltid svårt att ge rekommendationer om hur mycket av olika sorter man ska äta. Men jag äter sällan mer än ett par skivor "bröd" åt gången, har nästan alltid någon form av grönsaker och/eller ägg på. När man äter Paleo så äter man tills man är mätt helt enkelt, jag har ätit Paleo under drygt två år nu och vikten justerar sig själv, ligger stadigt på samma vikt. Ibland tränar jag mer och blir följaktligen mer hungrig, ibland tränar jag mindre och blir då mindre hungrig under de perioderna... Som sagt ät när du är hungrig och låt bli annars. Grönsaker, kött (vilt, fisk, fågel, nöt och fläsk) är basen, sedan fyller man på med t.ex ägg, frukt, nötter, o.s.v. Vi använder kokosolja för stekning och i många recept, kokosmjölk kan ersätta nästan all vanlig mjölk i matlagningen.

    Hoppas att detta är ett svar du blir hyfsat nöjd med... Skriv gärna igen och fråga så mycket du behöver!

    Hälsningar

    /Magnus & Jenny

    SvaraRadera
  7. Hej!
    Att äta rätt går hyfsat när jag är hemma. Men den stora utmaningen är som nu då jag är bortrest på jobb 2 veckor & bor på hotell. Blir långa arbetsdagar och frukost, lunch & middag äts ute.
    Har ni några bra tips & förslag på hur jag ska tänka & göra?
    Med vänlig hälsning,
    Sabina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sabina

      Ja när man är hemma är det oftast lätt, man kan styra över vad som finns tillgängligt och alltid ha bra råvaror i "skafferiet". Men precis som du säger, på resande fot är det betydligt svårare.

      Det kräver mer planering och jobb när man är bortrest. Om man bor på samma hotell under tiden går det säkert att "beställa" specialkost, till såväl frukost som lunch och middag. Åker man ut på restaurang så ring och "förvarna", var besvärlig - det är du som är kund och du får vara besvärlig (det är ju trots allt du som betalar) och be dem tillaga maten på det sätt du vill - kombinera ren fisk, skaldjur eller kött (nöt, fågel, o.s.v.) med en fin sallad.

      Man kan också förbereda t.ex. egen Paleomüsli hemma och ha med sig för att få till frukost, kvällsmat eller mellanmål - den står sig lätt i rumstemperatur under någon vecka.

      Som sagt det är mer planering och mer jobb men det går.

      Lycka till

      /Magnus & Jenny

      Radera
  8. Hej jag hade en fråga kring whole 30 ?

    Jag blir förvirrad om vad man får äta och inte äta . Är mandelmjöl okej och kokos mjöl och frukt ? Hade varit bra med en lista där man kunde se skillnaden mellan paleo och whole30 :)

    Fantastisk och inspirerande blogg :)

    MVH nyfiken paleo nybörjare

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej

      Roligt att du är nyfiken på Paleo och Whole30!

      Här Under vårt tak så äter vi enligt Paleo och det betyder enkelt uttryckt Ursprungsmat (eller som det populärt kallas, stenålderskost). Whole30 är en väldigt "hård" och mycket striktare variant av Paleo, vi har tyvärr ingen lista på vad man kan och inte kan äta inom Whole30. Men om du är intresserad av Whole30 så SKA du läsa boken "It starts with food", här skriver upphovsmännen till Whole30 om allt som du behöver veta!

      Lycka till

      Magnus & Jenny

      Radera