måndag 20 augusti 2012

Whole30 vecka 3

Nu är tre av fyra veckor på utmaningen Whole30 avklarade. Trodde faktiskt att det skulle vara mycket svårare än vad det är! Ändå så har jag utsatt mig för olika "utmaningsfaror" som t.ex. ett barnkalas, en födelsedag, semesterdagar och arbetsdagar, åkt till vänner o.s.v. Men det visar sig att med lite planering så fungerar strikt Paleo utan problem! Tyvärr så fick jag både feber och halsont i helgen som var, febern gick över på två dagar men det onda i halsen håller i sig - och jag som ska springa Mullsjö X-trail på lördag.


Enda riktiga tillfället då jag var sugen på att göra något "förbjudet" var alldeles i början av utmaningen när vi hemma grillade och Jenny häller upp ett glas gott rödvin till sig... just i det ögonblicket kändes reglen om inget alkohol i Whole30 väldigt oviktigt! Hade gärna tagit ett litet glas själv men nu i efterhand är jag glad att vattnet var det enda som jag drack!

Sedan är jag van vid att äta lite mer frukt än vad jag gjort under dessa tre veckorna, men det har gått förvånansvärt bra. Har inte längre något sug alls efter sött och blir inte lika lätt hungrig som tidigare, även om det går en längre period mellan måltiderna. Nästan lite konstigt när klockan närmar sig tolv och det är dags för lunch på jobbet och man har inte fått det där vanliga kurret i magen!

Tror att det ibland är nyttigt att skriva upp vad man äter varje dag under en längre period. Får en helt annan syn på vad som går ner i magen och hur mycket eller lite, enformigt eller mångsidigt, som faktiskt äts under perioden. Det är svårt att få just denna inblicken utan att verkligen skriva upp allt. Att vi äter gott här Under vårt tak är ingen hemlighet men nu när det är dokumenterat svart på vitt blir jag ändå förvånad över hur fantastiskt mycket gott och fint vi äter! Vi har kommit en lång väg från de första små stegen för snart två år sedan då vi började med Paleo.

Veckomeny för dag 15 till 22.
Mina måltider har sett ut såhär:

Dag 15

Frukost: 2 ägg, banan och avokado yoghurt med mandel, solrosfrön och krossade linfrön samt vatten.
Mellanmål: 2 ägg, 3 cocktailtomater och några valnötter samt vatten.
Lunch: Paj på mandelmjöl med bacon, paprika, lök, champinjoner, zucchini i äggstanning med kokosmjölk med sallad samt vatten.
Fika: Banan samt vatten.
Kvällsfika: 1 ägg, några fröknäckebitar med mandelsmör och en kopp grönt te.

Dag 16

Frukost: 2 ägg, 1 stor tomat samt vatten.
Mellanmål: 1 banan.
Lunch: Stor bit ugnsstekt lax med sallad på olika sorters salladsblad, tomat, gul paprika och solrosfrön samt vatten.
Mellanmål: 2 fröknäckebitar med mandelsmör och en kopp grönt te.
Middag: Knaperstekt fläsk, ugnsrostade rotfrukter med timjan (morot, palsternacka, rödlök och timjan) samt vatten.
Kvällsmat: Några dadlar och en kopp grönt te.

Dag 17

Frukost: 2 ägg och blandsallad samt vatten.
Lunch: Stekt fläsk med ugnsbakade rotfrukter och 1 avokado samt vatten.
Mellanmål: 1 ägg och 1 morot samt vatten.
Middag: Kallrökt lax med en stor sallad på blandade blad, gul paprika, tomat och gurka samt vatten.
Kvällsmys: Hallonkräm med kokosmjölk samt en kopp grönt te.

Dag 18

Frukost: Blandade salladsblad och 2 ägg samt vatten.
Lunch: Stor äggsallad med bladspenat, mache, ägg, gul paprika, tomat, gurka och avokado samt vatten.
Mellanmål: 2 bananer.
Middag: Grillad karréskiva, broccoli, blomkål och vår heta salsa samt vatten!

Dag 19

Frukost: Broccoli, blomkål (från gårdagens middag), 1 ägg och 1 tomat samt vatten.
Mellanmål: 1 banan samt vatten.
Fika: Egengjord "experimentglass" på bl.a. banan och kokosmjölk (receptet ska finjusteras!).
Middag: Het morotssoppa med knaperstekt bacon samt vatten.
Kvällsfika: En kopp grönt te och några nävar nötter samt gojibär.

Dag 20

Frukost: Omelett med champinjoner, till den tomat och machesallad, en kopp grönt te samt vatten.
Fika: 1/2 banan.
Lunch: Krämigt het morotssoppa från gårdagen samt vatten.
Mellanmål: En kopp grönt te samt några nötter (mandlar, valnötter och gojibär).
Middag: Baconlindad köttfärsbiff med stekt vitkål som var smaksatt med chili, vitlök och persilja samt vatten till det.
Kvällsfika: En kopp grönt te.

Dag 21

Frukost: Började dagen med en mugg te sedan lite rester från gårdagens middag (baconlindad köttfärsbiff och stekt vitkål) samt vatten.
Picknick: Några blåbär, björnbär och hallon plockades och åkte in i munnen. Wraps fyllda med skivat ägg, bladspenat och skivad avokado och lite grönt te.
Middag: Grillad fläskytterfilé, champinjoner, rödlök och en stor sallad samt vatten.
Efterrätt: Fruktsallad med kokosmjölk och mandlar samt lite kokosflingor och en kopp te.
Kvällsmys: Wraps med nystekta kantareller!!!

Dag 22

Frukost: Rester av fruktsalladen från gårdagen med lite tillsatta valnötter och kokosmjölk samt vatten.
Lunch: En typisk rester-som-fanns-i-kylen-matlåda, 1 wraps, 1 ägg sallad på bladspenat, gul paprika, gurka, tomat och avokado, vår heta salsa, 2 bitar fröknäcke med mandelsmör på samt vatten!
Fika: 1 banan.
Middag: Ugnsbakad lax, sallad på vitkål, gul paprika, tomat, gurka, blomkål och salladsblad, stekta champinjoner och stekta zucchini skivor samt citronvatten.
Kvällsfika: En kopp te och 4 kalla det vad du vill bollar.

Nu full fart mot sista Whole30 veckan, spännande att få mäta och väga sig efter sista dagen - detta var ju något jag gjorde dag ett också! Känner redan nu att byxorna inte sitter som de gjorde innan och detta trots att träningen inte alls har blivit som jag hoppats!

/Magnus

Tillägg!
Detta inlägg skrevs innan jag läst boken ”It starts with food” vilket gör att vissa delar av den mat jag ätit under utmaningen tyvärr inte är godkänd enligt Whole30! Alla ni som funderar på att genomföra en Whole30 ber jag först läsa boken ”It starts with food” vilken är skriven av skaparna bakom programmet! Det är mycket viktigt så att inga missförstånd uppstår – det jag har genomför är en Paleo 30 dagars utmaning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar