söndag 30 september 2012

Kanelbullens dag - Paleo?

Kanelbullens dag har blivit en dag som vi mer än gärna firar runt om i Sverige. Och vem har inte lockats av detta goda bakverk?
 
Men när man läser om bakgrunden och anledningen till varför dagen kom till så blir man riktigt skakad och rädd! Följande står att läsa i Wikipedia om Kanelbullens dag.

"Kanelbullens dag infaller den 4 oktober. Den är en i Sverige årlig temadag, instiftad 1999 av Kaeth Gardestedt. Han var vid tidpunkten projektansvarig för Hembakningsrådet, historiskt en sammanslutning av jästtillverkare, mjöltillverkare, sockertillverkare och margarintillverkare som numera drivs av Dansukker. Syftet med dagen är att uppmärksamma den rika bulltraditionen som finns i Sverige, med speciellt fokus på den anrika kanelbullen, samt att öka konsumtionen av jäst, mjöl, socker och margarin. Dagen uppmärksammas genom reklamskyltar i butiker och serveringar.
Att Kanelbullens dag infaller just 4 oktober beror på att Kaeth Gardestedt och Hembakningsrådet enligt egen uppgift inte ville att dagen skulle konkurrera med andra mattraditioner såsom semlor, kräftor eller surströmming. År 1999, när Kanelbullens dag lanserades, var 4 oktober dessutom internationella barndagen, och en "tanke med kanelbullens dag var att det skulle vara en omtankens dag."

Anledningen var alltså att öka konsumtionen av jäst, mjöl, socker och margarin! Något som är helt ofattbart för oss som lever och äter enligt Paleo. Och ännu ett tråkigt bevis på hur livsmedelsindustrin manipulerar med oss människor!
 
Men hur ska man då göra om man ändå vill äta en kanelbulle på kanelbullens dag den 4 oktober utan att få i sig massor utav socker, mjöl, jäst och margarin utan att främja livsmedelsindustrins önskan om ökad konsumtion av dessa livsmedel?

Gör det på Paleovis!

 
  
 

 /Jenny & Magnus

1 kommentar:

  1. BlueHost is the best website hosting provider with plans for all of your hosting requirements.

    SvaraRadera