torsdag 25 oktober 2012

Ägg en basvara i Paleoskafferiet

Kan ägg vara en av världens bästa livsmedel? Mycket troligt och jag tror absolut det! Att det är en vara för Paleoskafferiet finns det inga tvivel om. Mycket gott och användbart, det går att variera ägget i oändlighet - som enskild rätt, som tillbehör eller som ingrediens i ett bakverk eller i en maträtt. Med en fantastisk form och egen förpackning, det ovala och vackra skalet, är det en upplevelse både i estetik och smak! Och väldigt Paleo.


Att det dessutom är fullt av nyttigheter i form av vitaminer och mineraler som A, D, E, K, B2, B12, folat, järn, jod, magnesium, kalium, niacin, zink samt protein och selen gör ägget ännu mer intressant. Hela 30% av rekommenderat dagligt intag (RDI) för selen kommer från ett ägg. Folat är speciellt viktigt för gravida och ammande kvinnor. Den, särskilt här uppe i norden, så viktiga D vitaminen finns också i ägget. Vitamin B2 kommer till stor del från mjölkprodukter och om man är strikt Paleo så blir ägg en viktig källa för dessa. För den som undrar över kolhydrater så innehåller den 0 (noll) g kolhydrater. Kolesterolet i äggen leder inte till hjärt- och kärlsjukdomar som den gamla myten fortfarande gör gällande... Titta gärna in hos mycket duktiga och informationsrika Kostdoktorn och läs mer om kolesterol.

Koka (löskokt eller hårdkokt), stek, pochera, gör äggröra eller en omelett som går att göra på så otroligt många sätt! Som en viktig del i majonnäs (detta tack vare äggulans egenskap till emulsion som enkelt förklarat innebär egenskap att blanda två komponenter som i vanliga fall inte vill blandas) glass, en fin äggstanning (perfekt som bindmedel tack vare proteinerna i vitan) eller till baket. Finns det något annat livsmedel som är så mångfasseterat och användbart som ägget!


Ägget är oftast märkt med en hållbarhet på 28 dagar från värpdagen, men de håller bra mycket längre än så. Denna märkning grundar sig i ett EU direktiv och på sydligare bredgrader är det mer vanligt att förvara ägg i rumstemperatur mot här där kylskåp är vanligast. Om ägget förvaras i kylskåp med den spetsiga änden nedåt (på grund av luftfickan som alltid finns i motsvarande ände och denna vill man hålla intakt - lätta trycket/tyngden från den) så håller ägg 2 kanske till och med upp till 3 månader. Luktar det inte illa så är det helt enkelt okej att äta, svårare är det inte.

Att alltid ha färdigkokta ägg i kylskåpet är fantastiskt bra, ett snabbt mellanmål, frukost eller som tillbehör till en sallad. Lätt och bekvämt! Besök gärna Paleoskafferiet för flera tips på Paleo mat med ägg.

/Magnus och Jenny

7 kommentarer:

 1. Ja... ägg är ju vår supermat! Och jag tröttnar aldrig på ägg i alla möjliga former! :)
  Ha en fin fredag!
  //Lana

  SvaraRadera
 2. Nu har jag vänt mina ägg! Har mina i skafferiet, dom hinner liksom inte bli gamla här..Älskar ägg! Kul att läsa om dom också inte bara äta... Joanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra där Joanna ;-)

   Samma här, äggen går åt i en rasande takt!

   /Magnus

   Radera
 3. äggamatören23 april 2013 18:18

  kanske en liten dum fråga men hur länge håller ett kokat ägg i kylen? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej äggamatören :)

   Ingen fråga är för dum och vi ska givetvis försöka svara så gott vi kan.

   Vågar inte svara exakt på hur många dagar ett kokt ägg klarar sig i kylskåpet men det är flera dagar om inte upp till en vecka.

   Ha det gott!

   Jenny & Magnus

   Radera
 4. Jag är lite nyfiken på Paleo, men har en son som är äggallergisk. Är någon av ersättningsprodukterna paleo? Eller har ni tips på annat som kan användas?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Alltid jobbigt med allergier. Det enkla och självklara är ju att undvika ägg precis som ni gör nu, men man kan också använda ersättningsvaror i vissa fall.

   Lite Fiberhusk eller 1/2 mosad banan kan ersätta ett ägg i vissa bakverk. Man kan också ersätta ett ägg genom att blanda en msk chiafrön i 3 msk varmt vatten (låt stå en stund, 30 min).

   Hoppas att detta är till lite hjälp.

   Magnus & Jenny

   Radera