lördag 27 oktober 2012

Enkel majonnäs!


Vi har flyttat till en ny adress och bloggar numera under vårt eget namn och med egen domän, Under vårt tak. För att komma till detta inlägg ”Enkel majonnäs”så klicka här.

Välkommen till vår nya och fina blogg!

Magnus & Jenny

43 kommentarer:

 1. Visst är det enkelt med det sättet! Har gjort så nu i två år! Så vi har alltid hemmagjord majonnäs hemma! :)
  Ha en fin kväll!
  //Lana

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lana!

   Tänk att det kan vara så lätt att göra egen majonnäs!! :)

   /Jenny

   Radera
 2. Ja, det är läskigt enkelt att göra majjo nu! Tänk, vad jag dragit mig för att göra det tidigare, och nu är det bara swisch-swisch! ;)
  Tack för länkandet :)

  SvaraRadera
 3. Läser om alla er som lyckligt upptäcker att man kan göra majonnäs med mixerstaven och undrar hur i all världen ni bär er åt!? Jag är nämligen tvärtom. Enda sättet jag kan få ihop en majonnäs är genom att handslå den med ballongvisp i en bunke. Försöker jag mixa den med mixerstav så skär den sig direkt!? Märkligt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är vi lite avundsjuka på dig, för oss fungerar det inte alls med ballongvisp!

   Magnus och Jenny

   Radera
 4. Ni kör med hela äggen? Har inte vågat prova det utan kör med bara gulorna.. Men det fungerar bra då? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Funkar bra Vera, bara att prova :-)

   Magnus & Jenny

   Radera
 5. Provade att göra er majonäs idag för första gången, enkelt och gott!! Jag har en liten fundering, hur länge står sig majonäsen i kylskåpet? Har den ett bäst-före-datum? mvh lina :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Vad roligt att du tyckte om majonnäsen och visst är den enkel! :)

   Jag skulle tro att majonnäsen håller drygt en vecka i kylskåpet och kanske lite längre. Vi har inte sparat den så länge eftersom den brukar gå åt fort men jag skulle tro att du upptäcker ganska fort om den blivit för gammal.

   Ha det gott!

   Jenny

   Radera
 6. Blanda alla ingredienserna, tryck ner mixerstaven i botten på burken (gör alltid direkt i glasburken jag ska majjon i )Kör igång den och låt den tugga på där i botten en liten stund. Dra sakta upp den medans den snurrar. Har aldrig behövt låta ingredienserna stå framme innan.

  SvaraRadera
 7. Åh vilket bra recept! Väldigt enkelt och gott! Men jag har en liten fundering med den milda olivoljan. De enda jag hittat så är Zetas Extra Mild, men den är ju raffinerad. Vet ni något om den processen? Är det ok att äta? :)
  Mvh Matilda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Matilda

   Ja du har helt rätt, den är raffinerad - detta har vi inte noterat! Tack för att du uppmärksammat oss på det! Och svaret på din fråga är Nej! Processade/raffinerade varor är inte ok.

   Vi får leta efter en naturligt mild olivolja, gör om och gör rätt helt enkelt.

   Hälsningar

   /Magnus & Jenny

   Radera
  2. Hej
   Jag har funderat på detta också när jag kollade in Zetas oljor just för det här ändamålet. Den som är extra mild och raffinerad har smaknivå 2. Den nästa snäpp upp Originale har smaknivå 4. Alla andra har 6 eller 7. Så jag tror jag ska prova med originale. Kanske man kan blanda med lite kokosolja och/eller avokadoolja för att minska olivsmaken? Känner man sig lyxig kan man ju tjacka lite macadamiaolja. Den ska ju vara mild i smaken. Man kanske kan blanda alla tre haha.
   Förresten, vad anser ni om Biofoods ekologiska deodoriserade kokosolja? Är den ok? Den är inte raffinerad i den bemärkelsen att de använt kemikalier men den är upphettad/deodoriserad för att få bort lukt och smak.

   Radera
  3. Hej Kiona

   Vi har hittat en olivolja från Fontana som ska vara "mild och balanserad", har inte hunnit prova den ännu men hoppas mycket på denna! Macadamiaolja är ju fantastisk men dyr! Vi känner inte att vi kan "slänga" in 4 dl av denna oljan i en sås... Men som du säger kanske det går att bland - prova gärna och meddela oss!

   Har hör/läst att kokosoljan förändras när man hettar upp den (deodorisera) för att få bort smak och lukt, vi har faktiskt inte provat denna.

   /Magnus

   Radera
  4. Nu har jag testat med Zetas originale (smaknivå 2), blandad med Kung Markatta sesamolja men det blev beskt. Jag använde elvisp. Har dock läst att olivoljan är känslig för vispning. "I olivolja finns det mängder av polyfenoler som ger bitter smak. När oljan behandlas skonsamt är smaken i fin balans. När oljan finfördelas av de brutala mixerbladen blottläggs fenolerna som skyddats av fettsyrorna och löses i vätskefasen. Majonnäsen smakar därför beskare och lite mysko. " Jag läser vidare att många handvispar majo med olivolja eller har en neutral olja och sen i med en fjärdedel olivolja som de rör i på slutet.

   Nästa experiment ska bli med lite av varje. En klick kokosolja, jag kommer köra på Biofoods deodoriserade utan lukt och smak. Den är i alla fall inte kemiskt processad. Och så tänkte jag ha i lite ghi och Kung Markatta sesam olja. Sedan Olivoljan på slutet. En salig blandning med andra ord. Ska bli intressant. Kokosolja och ghi är ju ganska fasta i rumstemp så majon bli väl fastare men det beror väl på hur mycket jag tar. Återkommer i ärendet :-)

   Radera
  5. Hej Kiona!

   Vad underbart med människor som verkligen går in för något! Imponerad är en underdrift!!! Är jättenyfiken på vad du kommer fram till och vill verkligen höra mer - tack för att du håller oss uppdaterade. Kör hårt!

   /Magnus & Jenny

   Radera
  6. Mitt andra experiment gick inte heller så bra. Jag var så rädd för olivoljan så jag tog för mycket sesamolja. Nu hade jag förvisso inte någon sådan rostad asiatisk variant utan Kung Markattas och den är mycket mildare sesamsmak. Jag minns inte riktigt nu men det blev sent och jag höll på och det blev inte bra helt enkelt. Sesamolja är väl förresten inte strikt paleo heller. Sedan dess har jag legat lågt men börjar bygga upp nyfikenheten igen.

   Hur gick det förresten med Fontanas "mild och balanserad". Funkade den bra tycker ni eller kör ni ännu på Zetas extra mild?

   Jag tänker att ibland kanske man får välja sina strider. Man kanske får strunta i att den är raffinerad helt enkelt. Den är ju ändå bättre än köpemajonnäs. Väl? Man kanske ska mejla Zeta och fråga om den är kemiskt raffinerad. Så att man vet. Under kan ju ske och är den inte det så kör jag utan betänkelser!

   Men mitt nästa experiment kommer nog vara ghi-majo. Ghi är ju enkelt att göra själv. Annars finns det ju att köpa på hälsokost, "utländska" butiker, asiatiska butiker, och även på Ica (iaf Liljeholmen, Stockholm).

   Mark Sisson gör sin på ghi och mild olivolja. Jag testar nog avokadoolja för säkerhets skull. Sen nästa gång kanske med olivolja, som jag handvispar försiktigt på slutet. Det är min plan.

   Det är INTE gott när den blir så besk. Då är jag hellre utan majonnäs.

   Och steget från ghi-majo till bearnaise är inte långt. Enligt Wikipedia: "Bearnaisesås är en sås (...)bestående av bland annat skirat smör, äggulor, schalottenlök, dragon och vinäger." Ghi är ju typ skirat smör.

   Mark Sisson om ghi-majo
   http://www.marksdailyapple.com/homemade-ghee-mayo/#axzz2Wf4di8Ci

   Radera
  7. Hej Kiona

   Spännanade att du experimenterar dig fram med olika oljor och blandningar. Vi använder numera avokadoolja och det blir riktigt gott (men aj så dyrt) och färgen blir vackert gul. Ghee fungerar jättebra att göra majonnäsen på.

   /Magnus & Jenny

   Radera
  8. Jag gjorde den igår. Med Mark Sissons recept på ghi-oliv-majo. Men med avokadoolja istället för oliv. Dock tog den slut så jag tog resten sesamolja. Kung Markattas. Det skar sig så jag gjorde ägguletricket och testade både handvisp och elvisp och mixerstav med det skar sig igen. Räddade den till slut med vattentricket och stavmixern. Det gick tillslut. Men min kille tycker det smakar för mkt sesamolja så det inte passar till frukostäggen. Den blir också hård i kylen. Men jag tycker den blev bra. Kanske slänger i lite vitlök och har det till grillat i helgen.
   Nästa gång kanske jag vågar ta olivolja på slutet.
   Trevlig Midsommar.

   Radera
 8. Hej. Har provat att göra majjon 2 gånger med två olika olivoljor. Jag får alltid en fruktansvärt besk eftersmak. Vad gör jag för fel tro? :/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Hanna

   Vad tråkigt att höra! Det beror med högsta sannolikhet på olivoljan, om den har "mycket" smak så blir majonäsen inte så god! Vi försöker använda en mild/neutral olivolja. Om man gör en Aioli av den (alltså tillsätter vitlök) blir den mycket god! Prova gärna detta!

   /Magnus

   Radera
  2. Hanna: Det beror på polyfenoler i olivoljan som går sönder vid hård behandling. Lösningen på problemet ska vara att använda extra mild olivolja och skita i att den är raffinerad. Eller att använda någon annan snäll olja först som bas och försiktigt handvispa restan av olivoljan. Eller göra på nåt helt annat fett om man har lust och/eller råd: avokadoolja, nötoljor, smörolja, djurfett... baconfett... the sky is the limit haha.

   “According to Cook’s Illustrated, extra-virgin olive oil is the only kind of oil susceptible to becoming bitter. Even pure olive oil can handle blending better than the extra-virgin kind. The reason is because extra-virgin olive oil contains a high percentage of molecular compounds called polyphenols (thought to be cancer-fighters), which are normally coated in fatty acids. Under standard conditions, the fatty acids in the oil prevent polyphenols from dispersing in an aqueous environment. This is because oil and water do not mix.
   When these fat molecules are broken into droplets in an emulsion, however, the polyphenols are distributed into the solution and their bitter taste can become apparent. When the emulsion is only lightly blended, the bitterness is not perceptible. But a blender or food processor breaks the droplets down into smaller sizes, increasing polyphenol dispersal. These suspended polyphenols can ruin an otherwise delicious recipe.
   The easiest way to avoid this problem is to use either pure olive oil or a different kind of oil altogether, such as canola or safflower oil. Alternatively, if you would like to keep the rich taste of extra-virgin olive oil you can hand whisk your emulsion rather than using a blender. Just be careful not to over work the mixture. You can also start your recipe by blending a small amount of stable oil (e.g. canola), then hand whisking your extra-virgin olive oil in at the end.”
   http://summertomato.com/the-bitter-truth-about-olive-oil/

   Read more: http://www.marksdailyapple.com/homemade-ghee-mayo/#ixzz2Wf6qPoeK

   Radera
  3. Mycket bra svar, tack Kiona!

   /Magnus & Jenny

   Radera
 9. Undra om jag ska våga prova igen. Har provat en gång och då var det bara att slänga allt. Kan man använda ekologisk olivolja? Eller vilken olja använder ni?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Angelica

   Ja använd gärna en ekologisk och försök hitta en med mild/neutral smak!

   Lycka till!

   /Magnus

   Radera
 10. Har inte testat än men går det inte att köra bara med avocadoolja?

  Någon som testat göra bearnaisesås av denna majonäs, bara kasta i dragon?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Avokadoolja fungerar säkert utmärkt, vi har inte provat då vi tycker oljan är väldigt dyr (lite snåljåp över oss här:)).

   Om du provar så meddela oss gärna om hur det gick, nyfiken!

   /Magnus & Jenny

   Radera
 11. Är ekologisk rapsolja inte tillåtet inom paleo? Den är annars neutral och smakar ingenting/
  Jenny

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jenny

   Tyvärr så ingår inte rapsolja i Paleo. Raps är ett spannmål och dessutom så är oljan ofta kemiskt framställd. Men som du säger den är neutral och också det man "vanligen" använder när man gör majonnäs.

   /Magnus & Jenny

   Radera
 12. Räknas verkligen Raps till spannmål? Trodde den var mer släkt med kål.
  Men finns det oljor som är helt oraffinerade?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sofia

   Ja Raps räknas till spannmål/jordbruksprodukter. Om man med oraffinerad menar utan kemiska processer - t.ex. mekanisk pressade så absolut. Olivolja och kokosolja är bara två av dem.

   Magnus & Jenny

   Radera
 13. Jag kan glatt meddela att det funkar att göra kanongod majonnäs på linfröolja! :) Jag fick inte riktigt till det med olivolja (köpte fel så det smakade pyton) men linfröolja hade jag hemma och det blev riktigt gott!

  SvaraRadera
 14. Bio Idea har en riktigt mild olivolja som fungerar att göra majjo på.
  Köpte på Lchf-butiken, lite dyrt om man bara köper olja för det kommer frakt till, men man kan säkert hitta den på andra ställen eller i hälsokostaffären.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Camilla

   Stort tack för tipset, detta ska testas :)

   Magnus & Jenny

   Radera
 15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 16. Hej igen.

  Nu har jag provat ett nytt recept, på en aioli.
  Det var ½cup avokadoolja och lika mycket olivolja. Det är ju 2,5 dl. Så jag tog 1,5 avokadoolja och 1 olivolja (extra virgin). Det blev okej. Lite bitter eftersmak tyckte jag att det blev men tänkte att det även kunde bero på senapen. Dock funkar den utmärkt till mat. Det stod one jumbo egg så då tog jag två ekologiska (för de är ju ganska små, tänkte jag) men den blev väldigt lös. Kanske skulle testat med bara ett ägg ändå. Eller två äggulor. Men ville testa med helt ägg för det har jag aldrig gjort förut. Det ska ju bli krämigare med bara äggula. Nåja. De intressanta här är att man inte behöver vara försiktig och hälla olja i en tunn fin stråle utan man använder stavmixer. Då slänger man i allt i mixerbägaren som ju är smal och hög. Oljan kommer lägga sig ovanpå så när man kör ner stavmixern och mixar kommer senap, vitlök, citron, vinäger eller vad man nu har att mixas först. Sedan drar man staven uppåt och oljan mixas in lite i taget och vips är det klart. Jag har sett detta på flera sidor/bloggar så det är ett tips för att slippa finlira.

  Här är det receptet jag testade. Vitlök citron och kapris är en bra kombo. Sen kan man ju testa med bara äggulor, med eller utan senap, med eller utan olivolja.
  http://www.salvationsisters.com/2012/05/paleo-aioli-immersion-blender-method.html

  Jag har tänkt testa igen med bara avokadoolja och sedan med en del olivolja där jag först gör klart majon med avokadooljedelen och sedan handvispar in olivoljan på slutet. Det är mildare behandling och kanske avhjälper att poyfenolerna blir bittra, iaf enligt vad jag läst.

  Min plan är alltså att försöka hitta en gyllene medelväg så att majon blir lite billigare än med avokadoolja. Fast fin olivolja är ju dyr den med. Men kanske lite billigare ändå… haha.

  Sen har jag en till plan, att göra majobea eller beamajo; alltså att göra majo på ghi, vinäger och dragon. Det borde funka och gå lika lätt med stavmixer och smaka liknande bearnaise. Om ghit är hårt kan man ju ljumma det bara och hoppas att det funkar temperaturmässigt. Får se hur det går.

  Mer om olivolja och beskhet
  http://summertomato.com/the-bitter-truth-about-olive-oil/

  SvaraRadera
 17. Stort tack Kiona för ditt inlägg!

  Riktigt spännande och bra, imponerad av hur mycket energi du lägger ner - Tack!

  Intressant med att köra avokadooljan med mixerstaven och sedan handvispa i olivolja, bra.

  Stort tack

  Magnus & Jenny

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gjorde ju nu en likadan med hälften avokadoolja och hälften smaklös kokosolja. Den blev väldigt god smakmässigt. Och konsistensen blev fin. Jag hade då ett helt ägg och en dl av varje olja. Citron hade jag i men ingen senap. Kapris och persilja sedan. Fick över så den stod i kylen. Åt den igår och den var inte längre flytande pga kokosoljan. Konsistensen ur kylen blev lite som kryddsmör. Så man kanske ska låta den stå framme en stund innan, kanske brevid spisen och ugnen medan man lagar maten. Fast annars smälter det ju på maten om den är varm.

   Radera
  2. Spännande Kiona! Att det blir fast form som ett kryddsmör är intressant - kan ju passa riktigt bra att servera på en köttbit och den kommer då (av värmen) smälta ner över köttet!

   Mycket bra tips!

   Magnus & Jenny

   Radera
 18. Hej! Vet någon var man kan köpa bio Ideas milda olivolja och är den helt oraffinerad? Kan man mixa den med mixerstaven utan att det blir beskt? Vore så tacksam för svar hittills har jag bara lyckats med raffinerad rapsolja och det vill jag ju verkligen inte använda!!
  Mvh Emma

  SvaraRadera
 19. Nu fick jag till majonäsen! :) tog 2dl olja istället för fyra och då blev den sådär tjock och krämig! Yeaa! ;)

  SvaraRadera