torsdag 11 oktober 2012

Kokosmjölk en basvara i Paleoskafferiet!

Kokosnöten är fantastisk! Vilken otroligt fin frukt (jo den klassas som stenfrukt), med sin vita mjuka kokos och sitt härligt friska kokosvatten. Så mångsidig och användbar till så mycket! Kokosmjölk är en av de fina varorna som kommer direkt från kokosnöten och som passar mer än utmärkt in i Paleoskafferiet. Naturlig och näringsrik, innehåller bland annat fosfor, järn, kalcium, kalium, magnesium, natrium och zink - som sagt kokosnöten är fantastisk!
Källa: Okänd

Om kokosnöten skördas grön används den främst för att dricka kokosvattnet, om den däremot får hänga kvar och mogna ombildas det mesta av vattnet till vitt fruktkött. Den blir då brun och det är så vi är vana att se de den i butiken.

Kokosmjölken kramas ur fruktköttet och den kommer alltså inte, som man kanske skulle kunna tro, från kokosvattnet. Kokosköttet rivs och vanligt vatten tillsätts, sedan silas och kramas massan. Ut rinner kokosmjölken, eller kokosgrädden - beroende på hur mycket vatten som tillsätts. Kokosgrädde är alltså mer koncentrerad kokos och därmed tjockare, sötare och fetare. Processen och användningen fungerar i princip på samma sätt som vanlig mjölk och grädde. Kokosmjölk beter sig mycket likt komjölk, den surnar om den inte står i kylskåp (efter att förpackningen öppnats). En öppnad mjölk håller i ungefär 5 dagar i kylskåp, den går även att frysa. Den tjockare delen av kokosmjölken (grädden) som lägger sig högst upp när mjölken står kallt går att vispa till vispad grädde. Tänk på att det bara är den översta tjocka delen som går att vispa, skumma av grädden och inget annat om du tänker vispa den.

Kokosmjölken (coconut milk) finns i alla varianter från lättare (även kallade light, de är helt enkelt mer utspädda med vatten och därmed ett dåligt köp! Köp "vanlig" och späd ut själv om du upplever mjölken för tjock) till den riktigt gräddiga kokosgrädden (coconut cream). Mjölken finns att köpa i de flesta butiker och de kommer i många olika förpackningar, vi väljer tetrapack på grund av att konservburkar oftast har klätts i en coating av plast inuti vilket vi inte uppskattar.

En riktig kokosmjölk ska inte innehålla något annat än kokos och vatten, det finns flera varianter som innehåller t.ex. förtjockningsmedel E466 detta för att inte verka utspädd och emulgeringsmedlet E471 tillsätts så att vattnet och kokosen blandar sig lättare - man behöver då inte skaka förpackningen... Undvik detta, kokosmjölken ska vara ren och naturlig! Leta efter sorter med hög andel kokos och självklart är ekologiska varianter att föredra.

Förutom att dricka kokosmjölken precis som den är (utmärkt att dricka innan ett träningspass eller ta med på cykelturen som energidryck!) eller hälla den över Paleo müsli så hittar du flera fina Paleo rätter gjorda på kokosmjölk i Paleoskafferiet. Några av dem är: Äppelkräm, smoothie, morrotssoppa, Paleovåffla och broccolimos. Gå in på Paleoskafferiet för ännu fler recept!

/Magnus & Jenny

14 kommentarer:

 1. Hej där! Är jätte glad över att ha hittat er och erat skafferi. Har letat så länge efter paleokost på nätet. Jag har åxå precis hittat kokosmjölk i tetra utan tillsatser. Kokosmjölk eller om det är kokosvattnet...ska vara bra om man är på sydligare breddgrader och har druckit för lite vatten. Bara ett lite tillägg till kokosnötens lovsång. Hoppas ni inte ledsnar på bloggandet i första taget, jag har nämligen fått en ny favvo sida :D /Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lotta! Vad roligt att du hittat in Under vårt tak! :-)

   Nej då, vi har inte tröttnat - snarare tvärt om! Det kommer mycket mer! Du vet väl om att vi också finns på Facebook http://www.facebook.com/Undervarttak

   Tack för att du följer oss.

   /Magnus & Jenny

   Radera
 2. Kul blogg med mycket matnyttigt :)

  Kokosens lovsång sjungs vida i paleo-svären... jag kan hålla med om man ser till näringsprofil... men det finns andra problem med en produkt som får färdas över halva jordklotet för att komma till oss.

  Tetran är kanske något bättre men:

  "Enligt laboratoriet behöver inte allt bisfenol i kokosmjölken komma från själva konservburken, utan från till exempel en tunna eller annan typ av behållare tidigare i framställningsprocessen."

  så vispgrädde från mejeriet brevid som inte spenderar en evighet i sin förpackning eller "kokosmjölk" från andra sidan jorden.... valet är inte så svårt... iaf inte för mig...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tobias

   Tack för att du läser vår blogg och roligt att du hittat flera matnyttiga inlägg!

   Helt korrekt, det känns ju väldigt onödigt att skeppa mat kors och tvärs över jordklotet - skulle vara intressant att se någon uträkning på (t.ex.) utsäpp/liter för kokosmjölk respektive vanlig mjölk. Och precis som du säger (skriver) så är ju framställningsprocessen en blind punkt för oss konsumenter.

   Vi skriver alltid från vårt perspektiv, hur vi ser på kosten Paleo och vad den har gjort för oss. Paleo kosten har förändrat mitt liv, som under en väldigt lång tid handlat om stora magproblem, så vi fortsätter lovsången här Under vårt tak! :-)

   Det viktiga är dock att man tänker själv och är kritisk - mot tillsatser, kemikalier, förpackningar, transporter ja allt det som faktiskt är en del av maten! Det är du som betalar och det är du som äter!

   Tack för ditt inlägg.

   /Magnus

   Radera
  2. Hade ju varit intressant om man kunde göra sin egna kokosmjölk då iaf jag tror att den torkade kokosen blir en mindre belastning både vad gäller transporter och "kemikalieurlakning". Frågan är om det över huvud taget går och hur mycket jobb det är :P

   Radera
  3. Hej Tobias

   Visst går det att göra egen kokosmjölk! Det är relativt lätt: Häll omkring 8 dl kokande vatten över 250 g riven kokos (köp färdigriven eller en hel kokosnöt, ta tillvara vattnet och riv kokosen), låt "massan" svalna och häll den sedan genom en sil och pressa ut så mycket som möjligt. Ger ungeför 5 dl kokosmjölk!

   /Magnus

   Radera
 3. Finns det någon ekologisk kokosmjölk, utan tillsatser? och dessutom i tetrapack. santa marias i tetrapack verkar ju vara ok enl innehållsförteckningen men den är ju inte ekologisk. Vet ni andra märken? //Linda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Linda

   Vi har inte hittat någon ekologisk kokosmjölk i tetrapack... Tyvärr! De som är ekologiska är dessutom med någon form av tillsats i samt lägre halt kokosmjölk (Santa Maria's i tetrapack är 80% kokosmjölk).

   Om du hittar något skulle vi bli väldigt glada för ett meddelande!

   Magnus & Jenny

   Radera
 4. Hej
  Nu har jag suttit "fast" på er blogg hela dagen :) Så mycket bra att läsa och som inspirerar till bättre kosthållning. Hit kommer jag återkomma många gånger.

  En fråga. När ni tagit ur kokosgrädden för att vispa, vad gör ni med resterande tunn kokosmjölk. Finns det något bra användningstips för den. Känns trist att slänga bort det.

  Gott nytt år / Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mia

   Vad roligt att läsa din kommentar - tack snälla för dina fina ord!

   Det som blir över kan man bl.a. Använda i grytor, fungerar utmärkt.

   Hälsningar

   Magnus & Jenny

   Radera
 5. Smakar all kokosmjölk kokos eller finns det som kokosfett, sådan som är neutral i smaken. Jag uppskattar inte kokossmak i alla rätter :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Nej det finns ingen kokosmjölk utan smak. Men om du använder kokosmjölk i grytor, gratänger och liknande så tycker inte vi att den "tar smak".

   Magnus & Jenny

   Radera
 6. Hej,

  Har ni erfarenhet av att tillaga feta saser med/av kokosfett? Jag äter en lagkolhydratskost, mellanting av Paleo och Lchf och jag behöver öka pa fettdelen i kosten men kan inte äta mejeriprodukter. Jag hittar inte recept pa feta saser vilket skulle kunna vara en välkommen del i min kost. Mvh, Lola

  SvaraRadera
 7. 3 Researches SHOW How Coconut Oil Kills Waist Fat.

  This means that you actually kill fat by consuming coconut fats (also coconut milk, coconut cream and coconut oil).

  These 3 researches from big medicinal journals are sure to turn the traditional nutrition world upside down!

  SvaraRadera