onsdag 21 november 2012

Vatten en basvara i paleoskafferiet!

Behöver man någon annan dryck än vatten? Tror faktiskt inte det! Underbart gott, välgörande, svalkande och törst släckande som ingen annan vätska. Dessutom så kan man koka fin fint kaffe och te på rent vatten, perfekt!

Här Under vårt tak dricker vi vatten till alla måltider, det är helt enkelt vår dryck tillsammans med kaffe och te. Sen har vi ju vin som en ren njutningsdryck!


Vatten är livsviktigt, en basvara för alla och allt. Mat klarar vi oss utan under en längre tid men vatten har vi ett ständigt behov av för att kunna fungera normalt, det dröjer inte länge innan kroppen säger ifrån! Som vuxen så består kroppen av totalt 65% vatten och hos ett nyfött barn är vatten hela 75%. Nästan konstigt att man inte rinner ut i en stor pöl...

Ungefär hälften av vårt "dagliga vattenintag" kommer från maten, resterande får vi helt enkelt dricka.

Vatten behövs till alla delar och funktioner i kroppen, här är några exempel:
 • Rensar kroppen från toxiner (miljögifter, kemikalier, tillsatser m.m.)
 • Reglera kroppstemperaturen
 • Hjälper till att konvertera mat till energi
 • En aktiv del av de kemiska processerna i kroppen
 • Hjälper till att "bära" näringsämnen och syre till alla celler
 • Fuktar andningsluften
 • Skyddar och bäddar in vitala organ
 • Fungerar som stötdämpare t.ex. inuti ögonen och för fostret vid graviditet
 • Fuktar leder mellan skelett delar
 • Svalka och släcka törst
 • Förhindrar sjukdomar (genom transporten av näringsämnen samt utrensningen av toxiner)
Lite siffror:
 • 75% av hjärnan är vatten
 • 75% av musklerna är vatten
 • 22% av skelettet är vatten
 • 83% av blodet är vatten
Att vatten är livsnödvändigt är utom tvivel och allmänt känt men att det har så många goda egenskaper och påverkar alla funktioner i kroppen är mindre känt.

Korttidsfasta på enbart vatten är en oerhört nyttig process för kroppen, en så kallad 24-timmars fasta kan man med fördel göra var 14:e dag och den ger många positiva effekter! Blodsockret stimuleras inte, hGH-hormoner skapas (även kallade föryngringshormoner) och fettförbränningen ökar!

Njut av vatten och dess välgörande effekter!

/Magnus

4 kommentarer:

 1. Vatten är fantastiskt!
  En superdryck, på tok för underskattad!
  Har ni testat eller använder er av något vattenfiltrerings-/vattenförbättrings-system också? Har man inte gillat vatten innan kommer man garanterat att gilla det då, eller älska det! Och kroppen tacka en! (Om det är ett bra system vill säga) :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sonja!

   Ja vatten är fantastiskt! Vi har en egen djupborrad brun med härligt friskt och gott vatten och behöver inget filter men om man bor så att man har kommunalt vatten är ett filter säkert en god idé.

   Ha det gott och drick vatten :)

   Radera
 2. Tack för en trevlig hemsida, många bra inlägg och recept. Har en fråga angående 24-timmars fastan. Då man fastar i 24-timmar, rekommenderar du att göra den en arbetsdag eller till helgen då man är ledig? Rekommenderar du ett crossfitpass under 24-timmars fasten? Mvh Marie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Marie, vad roligt att du hittar mycket bra i vår blogg!

   Vi fastar både på helg och vardag. Det bästa är att ta det från lunch dag ett till lunch dag två under en vardag, vi äter helt enkelt en vanlig lunch på jobbet dag ett och dricker sedan enbart vatten fram till lunch dag två då vi äter en vanlig lunch. Lätt, smidigt och oftast går det bra att få in en korttidsfasta på detta sätt.

   Aldrig upplevt problem med att träna under fastan, nu har jag inte gjort ett "riktigt" crossfitpass under en fastaperiod men springer lätt dryga milen. Faktum är att man blir väldigt lätt i kroppen och oftast går det enklare att träna!

   Ha en bra dag.

   /Magnus

   Radera