måndag 21 januari 2013

Kokosolja en basvara i Paleoskafferiet!


Vi har flyttat till en ny adress och bloggar numera under vårt eget namn och med egen domän, Under vårt tak. För att komma till detta inlägg ”Kokosolja en basvara i Paleoskafferiet” så klicka här.

Välkommen till vår nya och fina blogg!

Magnus & Jenny

15 kommentarer:

 1. Kokosolja är helt underbart!
  Då jag försöker gå över lite mer åt paleo hållet vill jag dra ner lite på smöret.
  Kan man ersätta smöret med kokosolja rakt av i bakverk m.m? :)

  /Malin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Malin

   Vad roligt att du håller på att gå över mot Paleo! Din fråga är lite komplicerad, när man bakar med Paleo använder man ju inte "vanligt" mjöl utan oftast kokos- och/eller mandelmjöl. Egenskaperna för dessa är inte likadana som "vanlig" mjöl och dessutom så består kokosoljan av en annan typ av fett än vad smör gör. Alltså inte helt lätt att svara på!

   Spontant skulle vi säga att det krävs lite mindre mängd kokosolja än smör när man bakar, men det är inte helt lätt. Vi provar oss fram och det är nog bästa tipset, prova lite olika varianter.

   Inget jättebra svar men hoppas att detta hjälper dig något.

   Lycka till

   /Magnus & Jenny

   Radera
 2. Älskar kokosolja och använder det dagligen i mitt Paleokök! Har precis bakat chokladbollar där jag använde kokosolja. Så gott och användbart! Mer kokosolja åt folket;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig Åsa!

   Kokosolja är fantastiskt och man önskar att fler skulle upptäcka detta!
   Både du och vi får fortsätta att inspirera andra med goda recept för att öka användningen av kokosolja hos svenska folket!

   Ha en fortsatt fin kväll!

   Jenny & Magnus

   Radera
 3. Var hittar man den?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, man hittar den i vanliga mataffärer. Den kan stå bland övriga oljor, har sett den på specialhyllor för LCHF, den kan även stå tillsammans med "baktillbehör". Fråga gärna efter kokosolja i den butik du vanligen handlar från.

   Lycka till.

   /Magnus

   Radera
 4. Hej,
  Har två frågor om kokos. 1, Har inte hundra koll på paleo än utan har precis börjat med det. Så först undrar jag varför man använder kokosmjölk istället för vanliga mjök?

  Fråga 2, Hur är det med dom mättade fetterna i kokos? För kokos innehåller väl en hel del sådana, och det är väl inte så bra?
  Sen har det visserligen blivit lite utav en häxjakt på mättade fetter och även kokos som matvara, för den har en massa bra egenskaper och det har även mättade fetter i mindre mängd. Men fakta är ju att för mycket mättade fetter är inte allt för bra.

  Tack för en bra blogg med bra recept. Har hjälpt mig mycket under min första paleomånad.
  Mvh
  Christoffer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Christoffer

   Vad roligt att du är intresserad av Paleo och välkommen in Under vårt tak! Bra att du frågar, jag ska försöka svara så bra jag kan.

   Fråga 1. Det är inte sannolikt att man under den Paleolitiska tidsperioden (tiden innan människan började bruka jorden) använde sig av mejerivaror över huvud taget då inga boskap hölls, men kunde med andra ord inte mjölka t.ex. kor som vi gör nu. Dessutom har vi inte magar som är anpassade efter mejerivaror, många människor är laktosintoleranta och/eller får "ballongmage" av mejerivaror. Av dessa anledningar så ingår inte mejerivaror i en Paleokost (liksom spannmål och baljväxter också är uteslutna).

   Fråga 2. Jag skulle säga att det är gammal vetenskap, mättat fett är inte vad "vi" tidigare trott att det var. Just kokosfett innehåller medellånga fettsyror och är oerhört bra för kroppen! Det är lustigt att du ställer just frågan om mättat fett nu, såg en artikel i Expressen om detta och länken kommer här: http://www.expressen.se/debatt/punktera-myten-om-farliga-fettet/ den tar upp precis det du frågar om :-) Så mitt korta svar är, nej mättat fett är inte farligt.

   Riktigt roligt att vår sida har hjälpt dig att komma in i Paleo! Det är skoj för oss att få feed back i denna formen, tack!

   Du är alltid välkommen tillbaka att ställa frågor eller om du har några funderingar, vi svarar efter bästa förmåga. Stort lycka till med ditt nya Paleoliv!

   /Magnus

   Radera
 5. Hej och tack för svaret.

  Läste artikeln i expressen. Men jag har svårt för det där med studier, framför allt där dom klipp och klistrats in i expressen. Har du någon tyngre källa? Va inne på livsmedelsverkets hemsida och där stod detta, http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Fett/Mattat-fett/
  Eftersom att jag följer Jonas Colting en hel del så litar jag inte så mycket på livsmedelsverket heller men hur ställer ni er till deras information?

  När det gäller mjölken så låter det ju vettigt. Sen vet jag inte hur bra tillgång vi hade till kokosmjölk, kokosfett m.m. heller. Men nåt måste vi ju faktiskt använda. Det där med ballongmage är väl delvis rätt. Det är väl själva pastöriseringen som bidrar till att folk blir intoleranta. Hade en laktosintolerant människa druckit mjölk direkt från kosan så hade han eller hon inte känt av sitt problem. Det har jag fått lära mig i alla fall.

  Mvh
  Christoffer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen Christoffer!

   Visst är det svårt med mat, dess innehåll och vilken "källa" man ska tro på. Mättat fett är en känslig fråga och åsikterna är starka både från de som är emot och de som är för! Min egen uppfattning är att det som står på Livsmedelsverkets hemsida är den gamla kunskapen, mättat fett och kolesterol är deras käpphästar... Jag har ingen hänvisning till någon källa, men vill du läsa en bok som tar upp mycket om just detta så kan jag rekommendera "Matrevolutionen, ät dig frisk med riktig mat" skriven av Andreas Eenfeldt. Han förespråkar LCHF och driver också hemsidan www.kostdoktorn.se.

   Själv så försöker jag bara tänka logiskt och där är Paleokosten det logiska valet, ren och naturlig mat som människan är skapad av. Blir ledsen av allt man gör med mat, mjölk som inte får vara naturlig, grönsaker som besprutas och genmanipuleras... Vi försöker göra de bästa valen vi kan utifrån de möjligheterna vi har och verkligheten vi lever i. Både ekonomiskt och ideologiskt.

   Det är bra att du frågar och ifrågasätter, man behöver rannsaka sig själv ibland och se saker från annat håll.

   Hälsningar

   Magnus

   Radera
 6. hej och tack för snabbt svar.

  Så är det, alla människor som förespråkar någon sorts kost har en förmåga att bli lite trångsynta och naiva, och det gäller alla sidor. För kolhydrater, mot kolhydrater eller dom som gillar mellanvägen, alla helt enkelt.
  Det dummaste man kan göra är att tro att ens egna val är det bästa som finns och att allt annat är skit. Desamma när det gäller träning. Man måste hela tiden tänka kritiskt och inte bli naiv, samtidigt som man måste försöka välkomna och ge nya saker en chans.

  Ska kolla upp den boken. Hade även tänkt ta mig an The primal blueprint, ska vara väldigt bra om du inte läst den.
  Tack för en schyst blogg med härliga recept.
  Mvh
  Christoffer

  SvaraRadera
 7. Om folk vill betala dyrt c:a 300 kr litern för en produkt som inte innehåller vitaminer eller mineraler och en massa mättade fetter som man lika gärna får i sig genom att dricka en liter mjölk.Det är ju mycket smartare att köpa kokosflingor eller kokosmjölk.Hur kan kokos vara oekologisk när den finns vid alla stränder i tropikerna.Mycket hype kring ingenting.Om sådana som ni hade orkat ta till er någonting så hade jag kunnat förklara varför mjölk är bra,varför ägg är bra,varför fisk och rom är bra,varför rapsolja är bra,varför kött,birdie nam nam,och inälvsmat inte är så bra,varför en kost är bra som plockar det bästa av det vegitariska och animaliska,syra/bas balans,omega 3/6/7/9 balans,varför vi behöver enkelomättade och fleromättade fetter,varför salt inte är bra,attni inte vet ett skit om stenåldern och vad folk åt,varför smör och fet grädde är mindre bra,varför köttätare är ofta är feta och måste hitta på nya bantningskurer hela tiden.Dessutom är jag trött på att google styr in mig på sådana här sajter och LCHF hela tiden när jag söker fakta eller åtminstone en vettig debatt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Tack för din kommentar, det är bra att få lite "annorlunda" kommentarer ibland. Lätta att bli för insnöad på sitt eget och tro att det är det enda som gäller :)

   Håller med fullt ut, kokosolja är otroligt dyrt! Tråkigt att det ska vara så! Kokosolja och mjölk är två helt skilda livsmedel och jag tycker det är svårt att jämföra dessa, man använder med andra ord inte kokosolja som en ersättning för mjölk.

   Vi vet inte exakt vad de åt under den Paleolistiska epoken men vi vet vad de inte åt :). Inom Paleo så utesluts spannmål, mejerivaror, baljväxter, processat socker, tillsatser, hel- och halvfabrikat. Kvar är flertalet av de varor som du räknar upp så där har vi en relativt lika syn.

   Jag kan tyvärr inte göra något åt hur Google styr dina sökningar men jag, precis som du, är också intresserad av vettiga debatter.

   /Magnus

   Radera
 8. Hej!
  Jag undrar om det går bra att ersätta kokosolja med ekologiskt kokosfett (i detta fall från Biofood)? Det är luktfritt (deodoriserat) så det smakar inte kokos vilket jag tycker är en fördel, men jag har förstått att processen innebär att fettet hettats upp till mycket hög temperatur. Finns det något som tyder på att det är skadligt, alltså min fråga är om det blir "förstört" i upphettningen? Finns det annars kokosolja utan smak? Vilken kokosolja tycker ni är godast?
  Tack på förhand!
  / Jenny

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jenny

   Kokosolja och kokosfett är samma sak, "kokosoljan" blir flytande i tempraturer över 24 grader och "kokosfettet" är hårt vid temperaturer under 24 grader. (nedan skriver vi kokosolja) MEN det kokosfett som finns att köpa i ett silverfärgar paket (som liknar ett smörpaket) är inte samma sak utan en hårt processad kokosprodukt - den ska du inte köpa.

   Vi brukar inte rekommendera lukt- och smakfri, men om man absolut inte klarar av just detta på sin vanliga kokosolja så är det ändå ett relativt bra val. En lukt- och smakfri kokosolja hettas upp hårt i vattenånga (förhoppningsvis) och tappar då sin lukt och smak, inga förändringar ska ske med det mättade fettet (om de inte hettar upp oljan för mycket...) men övrigt fett "förändras".

   Vi har Urtekram´s kokosolja, tycker den har en bra smak, de har hög kvalite och den är självklart kallpressad och ekologisk.

   Magnus & jenny

   Radera