onsdag 20 februari 2013

Många underbara recept i Paleoskafferiet!


Vi har flyttat till en ny adress och bloggar numera under vårt eget namn och med egen domän, Under vårt tak. För att komma till det ”Paleoskafferiet” så klicka här.

Välkommen till vår nya och fina blogg!

Magnus & Jenny

14 kommentarer:

 1. Har gått över till att äta Paleo efter fyra år av LCHF. Övergången var inte svår, det var i princip bara att ta bort mejerier. Mycket utav grunderna är ju detsamma. MEN jag sökte ju ändå mejerifria recept. Råkade komma till eran sida, och här har jag verkligen hittat mycket recept. Har en speciell pärm som jag samlar mejerifritt i. Tack för underbara recept och fina bilder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och välkommen in Under vårt tak!

   Vad roligt att du hittar flera recept som du tycket om.

   Hälsningar

   /Magnus & Jenny

   Radera
 2. Jag har en undring, varför funkar inte bönor/baljväxter i paleo? :-)
  Tusen tack för all info och alla recept, idag blir het köttfärssoppa hos oss!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulrika

   Bra fråga, baljväxter är en jordbruksprodukt och dessa ingår inte i Paleo kosten. Dessutom innehåller baljväxter lektion vilka är skadliga för tarmsystemet och orsakar bl.a. Läckande tarm. De har dessutom kopplingar till MS, cancer och autism samt att de är inflammationsskapande!

   Det är mycket som talar emot baljväxter.

   Het köttfärssoppa är riktigt god!

   Hälsningar

   /Magnus

   Radera
  2. Men jösses!! Det låter ju inte klokt!! Nog för att jag visste att magen kan hamna 'i olag' av för mycket bönor, men det är ju rent av farligt! Tack för infon!
   Är det samma tänk med rapsolja, att det odlas och inte är paleo?

   /Ulrika

   Radera
  3. Hej igen Ulrika

   Ja rapsolja är också en jordbruksprodukt och den utvinns nästan uteslutande via en kemisk process... Inte bra alls!

   Så undvik rapsolja.

   /Magnus

   Radera
  4. Herregud vad hemskt om baljväxter kan orsaka sådana konsekvenser! Det kände jag inte alls till. Var kan man läsa information om detta? när jag söker på nätet om baljväxter så står det bara hur näringsrika och bra för hälsan de är. Därför undrar jag var er källa är som talar emot detta. Tacksam om ni delar med er!
   Jag tror för övrigt att min mage inte uppskattar baljväxter så jag blir ju inte ledsen över att få ytterligare starka skäl att undvika dessa.

   Radera
  5. Hej Ina

   Det finns många delade uppfattningar om baljväxter men alla är nog överens om att de måste behandlas på ett speciellt sätt innan de kan ätas. Människan har också (vilket tyvärr även gäller för en mängd andra matgrupper...) genom selektiv odling manipulerat/ändrat ursprungsprodukterna för att "bättre" passa oss.

   Om man googlar på "baljväxter lektiner" så får man en massa information. Om du är nyfiken på Paleo och kosten så är Robb Wolf´s bok Stenålderskost verkligen att rekomendera. Han är väldigt bra på att förklara och ger dessutom utmärkta referenser/källhänvisningar på allt.

   Magnus

   Radera
 3. En liten fråga, kan ni tipsa om bra Palelo-kokböcker? Helst med bilder på maträtterna. Några svenska finns ju inte så det får nog bli amerikanska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Den absolut bästa Paleokokboken tycker vi är "Make it Paleo", sök på Google bara. Mycket omfattande och bra illustrerad, måttenheterna kan vara lite krångliga ibland annars - toppenbok!

   Lycka till

   /Magnus & Jenny

   Radera
 4. Och så har jag hamnat under ert tak :-). Jättespännande! Jag har länge sökt bra recept utan mejeriprodukter .Jag äter nu Lchf utan mjölkprodukter förutom smör pga att jag har Chrohns. Så nu ska jag läsa era recept och pröva en del. Funderar på att köra en 30-dagars. Jag har ju använt en del både kokosmjölk och kokosolja innan, så steget är egentligen inte så stort. Jag ska äta lite smör, men jag ska minska det jag äter och kanske det går ner lite bakpulver i lågkolhydratbröd, men mängden blir ju så liten. Tack för er roliga blogg! Hälsn Maj-Britt

  SvaraRadera
 5. Hej Maj-Britt och välkommen in Under vårt tak!

  Chrohns låter riktigt jobbigt, tråkigt att höra! Jag tror dock att Paleo kost kan underlätta för dig. En 30 dagars Paleoutmaning låter som en bra idé.

  Tack för din kommentar.

  Hälsningar

  /Magnus & Jenny

  SvaraRadera
 6. Kan man byta ut bakpulver mot bikarbonat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Ja det kan man, MEN tänk på att man då måste halvera mängden. Om det står 2 tsk bakpulver så ska man använda 1tsk bikarbonat. Bikarbonat kan också "missfärga", det kan bli lite brunt. Man behöver dessutom tillsätta någon syra för att bikarbonatet ska kunna jäsa riktigt.

   Lycka till!

   Magnus & Jenny

   Radera