måndag 18 februari 2013

Skillnaden mellan Paleo, Paleo 30 dagar och Whole30


Vi har flyttat till en ny adress och bloggar numera under vårt eget namn och med egen domän, Under vårt tak. För att komma till detta inlägg ”Skillnaden mellan Paleo, Paleo 30 dagar och Whole30” så klicka här.

Välkommen till vår nya och fina blogg!

Magnus & Jenny

32 kommentarer:

 1. Åhh så bra förklarat!! Ibland har man svårt att sätta ord på saker..
  Har själv fått lite frågor då jag nu kör en "vanlig" 30 dagars-utmaning.
  Kanske länkar till er sen !?
  :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Maria!

   Vad roligt att du tyckte om vårt inlägg :)

   Även vi har fått en hel del frågor och det är väldigt lätt att blanda ihop vad som är vad.
   Givetvis får du länka till oss :)

   Lycka till med din utmaning och fråga gärna om det är något du undrar.

   Ha en fortsatt fin dag!

   Jenny & Magnus

   Radera
 2. Hej på er!

  Jag är fortfarande lite ny på paleo men pluggar på :)
  Får man dricka kaffe och te under paleo 30 dagar.
  Och hur är det med kakao och vaniljpulver under den tiden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Vad roligt att du har hittat Paleo! Det är alltid bra att försöka lära sig mycket om saker som är nya, hoppas att det går bra!

   Ja man får dricka kaffe och te under Paleo 30 dagar. Raw kakao och äkta vaniljpulver (båda ska självklart vara utan tillsatser) är också ok, men tänk på att de är en krydda och inget man äter mycket av. Värt att nämna om kaffe och te är att de också ska vara "rena" inga konstgjort smakämnen och inga tillsatser, ingen mjölk i heller... Tanken är, som du förstår, rent och naturligt.

   Har du fler funderingar eller frågor så är det bara att skriva!

   /Magnus & Jenny

   Radera
 3. Tack för att ni svarade så snabbt!
  Jag har tidigare ätit LCHF i flera år med extremt lite mejeriprodukter så övergången är inte så svår.
  Känns otroligt lyxigt att äta frukt även om jag försöker att undvika det så mycket som möjligt :)
  Det är ju en hel del fruktsocker i det så jag äter det nån gång vissa helger om jag är sugen på nåt sött.
  Hur funkar det med torkade frukt/bär?
  Som gojibär och incabär?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja då tror jag inte det blir några problem för dig att äta enligt Paleo. Frukt och bär är ok men det är ju ett tillbehör, så att du tar någon frukt på helgen tycker jag låter utmärkt. Torkade bär är också ok, men läs innehållsdeklarationen noga för det är ofta något tillsatt på torkad frukt... Konstigt men sant! Gojibär och incabär är alltså ok.

   Stort lycka till.

   /Magnus & Jenny

   Radera
 4. Mycket bra förklaring och sammanfattning! :)
  Ha en fin kväll!
  Kram
  //Lana

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så jättemycket Lana, alltid roligt att höra!

   Fortsatt fin kväll till dig också.

   /Magnus & Jenny

   Radera
 5. de här me frukt ?? hur mkt på en dag/vecka ?

  SvaraRadera
 6. Hej Emma!

  På "vanlig" Paleo så äter vi, här Under vårt tak, inte mer än en frukt om dagen, det är som sagt ett tillbehör och ingen basvara som man ska äta sig mätt på. Om man äter enligt Paleo 30 dagar så beror det helt på vad man vill med utmaningen - är det en viktminskning eller definierade muskler man är ute efter så är det klokt att dra ner ytterligare på frukten. Kanske några i veckan.

  När det gäller Whole30 är jag osäker, vet att de är ännu striktare men kan tyvärr inte lämna något exakt svar...

  Man ska också komma ihåg att de frukterna som vi köper i butiken idag har inte mycket likheter med sina "förfäder" då denna är förädlad för att vara sötare och passa den moderna människan.

  Hoppas detta är ett okej svar som du är nöjd med!

  /Magnus

  SvaraRadera
 7. Hej!

  Varför är just vin tillåtet inom Paleo?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Johanna

   Alkohol inom Paleo är lite gråzon över lag. Men, vin är baserad på druvor, öl och "sprit" är baserade på spannmålsprodukter. Nu ska det väl sägas att det är inte 100% ok hos alla som är Paleo!

   Vi tycker alltså att det är ok, men om man gör en Paleo 30 dagar eller Whole30 är det "off limit"!

   /Magnus

   Radera
 8. Vilken bra beskrivning! Jag ska påbörja min W30 - igen - imorn. Tredje gången gillt, hoppas jag. Kan verkligen rekommendera boken! Man blir lite ställd, och jag upptäkte att jag läste högt för min man! Det är viktiga grejer som de skriver om.

  Ha en fantastisk dag!
  /Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Viktiga och mycket tänkvärda! Jag har precis börjat läsa "It starts with food" och det är en oerhörd nyttig läsning!

   Tack för dina fina ord om inlägget Anna! Det är inte lätt med alla begrepp som finns och jag har iallafall gjort en ansats till att reda ut dem :)

   Meddela gärna hur det går för dig, mycket nyfiken!

   /Magnus

   Radera
 9. Finns Whole30 på svenska? Jobbigt att översätta alla recrpt #latjavisst :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Cecilia

   Nej boken "It starts with food" finns inte på svenska, tyvärr!

   Håller med, det är så mycket enklare med recept på svenska - vi har ju Paleoskafferiet fyllt med massa goda recept och alla på svenska ;)

   /Magnus & Jenny

   Radera
 10. Hej!
  Läste att ni äter en frukt om dagen, är det frukt i lös form, alltså utanför frukost-smoothies, banangröt-frukost osv.?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Ja vi äter "omkring" en frukt per dag, ibland kan det bli två och många gånger ingen. Vi äter dem som de är, i smoothie och i gröten, gör ingen skillnad på detta.

   Är det något speciellt du tänker på?

   Magnus & Jenny

   Radera
 11. Emelie Torstensson14 augusti 2013 22:37

  Hej!
  Tack för ett toppeninlägg som gett mig lite mer klarhet i vad det är jag ger mig in i... Jag har precis börjat lite smått med Paleo och ska i september köra en Whole30 hade jag tänkt. Detta för att jag ska göra debut i SM i draghundsport och behöver inför det dels gå ner lite i vikt men även toppa formen rent fysiskt. Jag ska definitivt läsa "Its starts with food".

  Funderar lite på om ni har något etikett på er blogg där man lätt kan hitta recept som är Whole30 då det är oftast i den fällan jag hamnar. Får ingen inspiration till vad jag ska laga och så sitter man och är vrålhungrig och då hjälper det inte att man har en sambo som tycker pizza är det bästa som finns... ;)

  Har ni själva testat Whole30? Såg att ni hade en tjej som gästbloggade om det.

  Hälsningar Emelie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Emelie

   Vad roligt att du ska göra en Whole30 i September! Bra att inte bara "hoppa" på utan verkligen läsa boken "It starts with food", det finns en hel del man behöver sätta sig in i!

   Vi har tyvärr ingen etikett på vår blogg för Whole30 godkända recept. Men man ska tänka rena råvaror, inte efterlikna "skräpmat" som t.ex. pizza och hamburgare. Gör kött eller fisk och en härlig sallad - man ska se vad det är helt enkelt!

   Stort lycka till och skriv gärna igen om du har fler funderingar, om du hellre vill skriva till vår mail så är adressen: flohult19@hotmail.se

   Magnus & Jenny

   Radera
 12. Jag har länge tyckt att paleo är den matinriktning som känns bäst för min del men det funkar inte för mig att helt utesluta vissa livsmedel. Då vill jag bara ha dem och blir så låst i mitt matplanerande. Tycker ni det är värt att äta paleo så ofta man kan och vill/orkar men att ändå äta vanlig mat emellan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lina

   Det är helt klart värt att äta Paleo så mycket man kan/vill! Många föredrar att äta 80% Paleo och 20% "vanligat". Det finns många hälsofördelar med att äta Paleo kost så absolut att du ska köra så mycket du kan och vill på detta!

   Magnus & Jenny

   Radera
 13. Hej! Jag tänkte börja med Paleo 30 dagar i morgon :) Om jag förstår rätt så betyder det att jag under 30 dagar inte får äta:
  Honung, torkad frukt (socker)
  Vin
  Kaffe
  Något med bakpulver
  Choklad
  - är det något mer jag har missat som ingår i paleo men inte i strikt paleo?

  Får man äta bröd och pannkakor utan bakpulver?
  Är desserter och frukt tillåtet?
  Något man bör tänka?
  Är torkade gojibär tillåtet?

  Jag ska bl.a. på två middagar och två barnkalas inom denna challenge och jag vet inte om jag ska tillåta mig godkända paleo-treats eller om det kan förstöra allt?

  Tack på förhand!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Vad roligt att du ska göra en Paleoutmaning!

   För det första - följer du någons Utmaning, de har i så fall satt upp "regler" för vad du får och inte får inkludera i din kost under dessa 30 dagar. De brukar ha mål för vad Utmaningen ska ge för resultat och därför kan den varierai innehåll. Om du gör själv så följer du helt enkelt "allmänna regler".

   Honung, kokossocker, vin, bakpulver, choklad (som i chokladkaka) utgår. Kaffe tycker vi är helt ok, MEN inte från automater där man använder div. kapslar som innehåller olika aromer och liknande... Äkta raw kakao är helt ok som en krydda. Bakpulver utgår - vi tycker att "lättare" bakning under utmaningen är ok men då självklart utan bakpulver.

   Frukt och även torkad frukt/bär är ok men mycket begränsat och kontrollera så att det enbart är torkad frukt/bär och inga former av tillsatser (vilket tyvärr är väldigt vanligt)!

   Angående de två middagarna och barnkalasen så hade vi tagit med mat eller varit väldigt restrektiva. Utmaningen är 30 dagar och det finns ingen anledning till att "fuska" under denna tiden - skjut hellre på utmaningen!

   Tanken är att man ska vara helt strikt, enbart rena och naturliga varor. Allt lagat från grunden och minimera sockret (det är alltså inte fel att helt utesluta frukt (även torkad frukt/bär)).

   Magnus & Jenny

   Radera
  2. Hej igen!
   Nu har jag snart kört min utmaning i en vecka och jag har under denna vecka lärt mig sååå mycket om mig själv! Största delen tack vare er!
   Jag har njutit av så mycket god mat och bakverk. Dock har jag dessvärre upptäckt att min mage inte tycker om nötter, nötmjöl eller kokosmjöl - nu ryker tyvärr all scones, kokosgröt, bars, pannkakor etc Kan ni ge förslag på andra frukostar och mellanmål? Gärna även desserter :) Jag vill helst inte äta ägg mer än tre gånger i veckan.. Yoghurt kan jag ju äta, pannkakor med ägg och pumpapuré, era morot- och baconmuffins/raggmunk funkar ju också ibland.. Söker dock mer variation :) Gårdagens middag brukar bli dagens lunch så den kan jag inte ta till frukost.. Tacksam för hjälp och tips! :)

   Radera
  3. Hej

   När det gäller frukost så behöver man inte tänka så traditionellt, att äta sallad med någon fisk, skinka eller ägg är väldigt gott och bra. Blomkålsris med kyckling är lätt att göra och går med kryddning att variera en hel del. Yoghurten går att också variera (med olika bär och frukter) och är både god och mättande. Grönsakssmoothie, fungerar fint som både frukost och mellanmål. Paleokaffedrink är även den lika bra som frukost och mellanmål. Champinjon- och avokadosallad är supergott som mellanmål, lunch, tillbehör vid middag o.s.v.

   Hur kommer det sig att du inte vill äta ägg mer än tre gånger i veckan?

   Är det desserter under själva utmaningen som du undrar över? För detta kanske är något som kan vänta tills efter utmaningen... Men vispad kokosgrädde på lite frukt är aldrig fel.

   Hälsningar

   Magnus & Jenny

   Radera
 14. Vad anser ni om bikarbonat och jäst?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Bikarbonat (om den ej är syntetisk) är Paleo, jäst är ej Paleo.

   Magnus & Jenny

   Radera
 15. Åh ytterligare en fråga! Vad anser ni om färskpressade juicer och gröna smoothies som proklameras på - i princip- varenda hälsoblogg idag? Bu eller bä? Kan man använda brämhults äppelmust som bas i dessa smoothies? Även under paleo 30 dagar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Färskpressade juicer som man gör själv tycker vi är helt ok och bra, både på frukt och grönsaker. Tycker absolut man kan göra en smoothie under en Paleo 30 dagarsutmaning - man kan dessutom ha kokosmjölk som bas så att mängden frukt/bär blir mindre.

   Vet inte hur Brämhult´s gör sin äppelmust och vilka råvaror de använder så vi kan tyvärr inte uttala oss angående denna. Men generellt så är riktig (producerad på ett korrekt sätt och gjord på ekologiska äpplen) äppelmust ok inom Paleo.

   Magnus & Jenny

   Radera
 16. Jag tänker börja min Whole30 och undrar om det är ok att använda bikarbonat istället bakpulver eftersom de sista inte är tillåtet. . Så är det ok att baka bröd inom Whole30 med bikarbonat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Olessia

   Så härligt att du ska göra en Whole30, det är imponerande!

   Jag skulle dock vilja fråga om du läst boken "It starts with food" av skaparna till programmet Whole30? Tror inte det är ok att baka något inom Whole30... Annars är det som du skriver bikarbonat som gäller.

   Magnus & Jenny

   Radera