torsdag 8 augusti 2013

Raw Banan och Hallonkräm!


Vi har flyttat till en ny adress och bloggar numera under vårt eget namn och med egen domän, Under vårt tak. För att komma till detta inlägg ”Raw Banan och Hallonkräm” så klicka här.

Välkommen till vår nya och fina blogg!

Magnus & Jenny

34 kommentarer:

  1. Mums så gott! :)
    Med hallon blir det ännu godare! Eller kanske både hallon och mango!
    Ha en fin kväll!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lana

      Håller med! Bara att experimentera :)

      Magnus & Jenny

      Radera
  2. Tack för en underbar blogg! Har just hittat hit.
    Med vänlig hälsning,
    Monika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt Monika, välkommen in Under vårt tak!

      Har du frågor eller funderingar så är det bara att skriva till oss!

      Magnus & Jenny

      Radera
    2. Jag har ätit LCHF i fem år. Har fungerat bra på många sätt, blivit av med akne (inte så kul att att ha när man är över 35 år) och blivi sv med sötsuget. Vikten har aldrig varit något direkt problem. Något som däremot bara blivit värre med åren är min pollenallergi. Jag har ätit ganska liberal LCHF och inte helt uteslutit gluten (panering och en och annan Finn crisp) och en hel del njölkprodukter. Tänkte utesluta gluten helt och dra ner kraftigt på mjölkprodukter och se om det hjälper. Känner att frukt är helt OK för mig så då känns det naturligt att gå lite mer åt Paleohållet. Kommer dock att fortsätta med smör.
      Med vänlig hälsning,
      Monika

      Radera
    3. Hej Monika

      Kan meddela att min pollenallergi näst intill är helt borta! Kunde inte klara mig utan spruta, nässpray och tabletter innan - nu har jag inget av detta och det enda som hänt under sommaren är att jag nyst någon gång när de skördat hö alldeles där jag bor! Fantastiskt vad en kost utan inflamationsskapande spannmål kan göra med kroppen.

      Tror absolut att Paleo är rätt väg för dig, smör (eller varför inte göra gee, sök på nätet efter hur man gör - helt Paleo) kan vara ok men jag tycker absolut du ska ta bort allt vad spannmål heter.

      Spännande, lycka till!

      Magnus & Jenny

      Radera
    4. Det låter väldigt inspirerande att din allergi försvunnit nästan helt. Jag kommer absolut vara helt strikt med spannmål. Det känns inte särskilt svårt. Jag kommer att vara mera liberal med mandelmjöl och har redan provat att baka ert morotsbröd. Det underlättar att ha sådant att ta till ibland. Jag vet hur man gör ghee men jag provar helst och ser om det funkar med smör som vi använder här hemma. Att ta bort mjölk, grädde, crème fraîche blir tufft, men att unna sig lite mera frukt och bär tror jag kan uppväga detta. Äter du någon ost? Och vad tror du om det? Undvika helt eller äta ibland?

      Radera
    5. Hej Monika

      Kan meddela att även min matallergi har försvunnit :)

      Bra att du tar bort spannmålen helt, tror det är väldigt viktigt! Nötter är helt ok inom Paleo så mandelmjöl får du använda. Tänk bara på att det ska behandlas som ett "tillbehör" till kosten och det innebär ungefär en näve nötter om dagen (om man bakar är det alltså inga problem att äta några skivor bröd om dagen).

      Jag utesluter mejerivaror helt, MEN det är en utveckling - med andra ord, jag slutade inte tvärt när jag gick över till Paleo. Men efter hand så kändes det mer och mer naturligt att utesluta mejerivarorna och nu har det gått mer än ett år och det finns ingen saknad eller längtan efter någon form av mejerivaror längre! Så om du vill behålla smöret ett tag för att ha på t.ex. smörgåsen eller steka i så är det helt ok.

      Vill tillägga att ju mer strikt man är med Paleo desto mer effekt och större resultat får man.

      Magnus

      Radera
    6. Hej Magnus
      Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter. Jag får pröva mig fram och se. Jag har ju mycket av LCHF-tänket med mig om att man skall äta "riktig mat" dvs kött, fisk, ägg, grönsaker etc så jag är väl medveten om att nötter och frön bara är tillbehör. Återigen tack för en fantastisk blogg. Har just avnjutit en banan och avokadoyogurt toppad med lite paleomusli som frukost. Väldigt gott!

      Radera
    7. Hej Monika

      Vad lustigt, banan och avokadoyoghurt var precis det vi hade till frukost också :)

      Skönt att du redan har tänkte med ren och naturlig mat, mycket vunnet redan där!

      Magnus

      Radera
  3. Heisann
    Interessant blogg med mye inspirerende informasjon
    Jeg er helt enig at naturlig mat er det beste for kroppen og blir aldri feil. Dessverre er det ganske vanskelig å få til i en hektisk hverdag, da kvaliteten i butikker er heller dårlig.
    Etter å ha lest om kost og ernæring de siste 15 årene, har jeg kommet frem til 5 hovedpunkter for å oppnå Optimal Helse:

    Et Biologisk Kosthold:
    1) Blodtypekost – spise mat tilpasset din blodtype basert på økologisk og naturlige råvarer
    2) Sonekost – balansere måltidene for å oppnå best mulig hormonbalanse
    3) Brokkolieffekten – Forsterke maten med tilskudd basert på Brokkolieffekten, sikrer kroppen riktig mengde næringsstoffer
    4) Rent Vann – Drikke vann basert på omvendt osmose, slik at vannet er mest mulig reaktivt
    5) Mosjon – Mosjonere riktig ut fra din blodtype

    Ved å kombinere Paleo og Et Biologisk Kosthold, må effekten bli større, og resultatene burde bli enda bedre.

    Les mer om Et Biologisk Kosthold og Brokkolieffekten her:
    http://www.biokosthold.com
    http://www.brokkolieffekten.com

    Ha en helsefylt sensommer :)

    Geir

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Geir

      Tack för ditt fina inlägg, mycket intressant!

      Har varit inne på din blogg och läst lite, bra och tänkvärt. Hoppas att vi kan hålla kontakten!

      Hälsningar

      Magnus & Jenny

      Radera
  4. Hej!
    Hittade precis hit! Helt fantastiskt!! Är så glad :-). Bra recept, lättförståeligt beskrivet och jag är nu så sugen på att "sätta igång". En fråga - var köpter ni era varor, t.ex kokosoljan? Har inte sett den någonstans.
    Vänliga hälsningar och åter igen TACK för att ni delar med er!
    Annika L

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Annika

      Vad roligt att du hittat hit, välkommen!

      Kokosoljan finns i de flesta större matbutiker (Coop, ICA, City Gross o.s.v.), står ibland bland olivolja och ibland bland specialkost - fråga gärna någon i personalen, de vet garanterat! Även Life butikerna har kokosolja och olika typer av mjöl (mandel- och kokosmjöl).

      Försök köpa ekologiskt i så stor utsträckning som möjligt och läs innehållsförteckningen så att det inte är massa konstiga tillsatser!

      Lycka till

      Magnus & Jenny

      Radera
  5. Hej igen!
    Har läst på och ska sätta igång i morgon. Det jag har svårt att hitta är lunch. Äter man endast frukost och middag. Mellanmål?
    Tacksam för svar.

    Hälsningar
    Annika L

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Annika

      Vi brukar äta tre mål om dagen (frukost, lunch och middag) och ibland fika, beror på hur vi känner oss och vad vi är sugna på. Man äter när man är hungrig :)

      Man behöver inte tänka så traditionellt, det går bra att äta en bit kött till frukost och om man inte känner för lunch så kan man hoppa över den - inga konstigheter!

      I vårt Paleoskafferi finns ett flertal recept recept som passar bra till flera olika tillfällen!

      Magnus & Jenny

      Radera
  6. Hej!
    Har just hittat hit och är nyfiken på paleokost. Hur effektiv är den för viktminskning? Lämpar sig kosten även för barn eller bör man öka kolhydraterna i deras kost?

    Med vänlig hälsning, Johanna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Johanna

      Den är väldigt effektiv! Tillsammans med träning så försvinner överskottskilon om man håller sig till Paleo.

      Vi skulle säga, ja absolut så är Paleo bra för barn. Man tar bort allt socker och inflammationsskapande spannmål vilket är mycket gynnsamt! Paleo är ingen lågkolhydratskost man äter mycket som innehåller kolhydrater.

      Hoppas att detta är svar på dina funderingar, annars är det bara att skriva igen.

      Magnus & Jenny

      Radera
  7. Tusen tack för att ni tar er tid att delge alla supergoda recept och bra tips! I stort sett alla våra måltider kommer från ert "skafferi". Undert vårt tak äter vi också Paleo och tränar mycket, är supernöjda med denna kost! Just nu gör vi vår första 30 dagars challenge. Men det enda som skiljer är egentligen semstervinet och chokladen :-)

    Vi har en 4 månaders bebis som jag helammar, snart är det dags för smakportioner för hennes del. Vi laddar just nu frysen för fullt med olika bär, däremot vet vi inte riktigt hur vi ska göra när det är dags för välling, men det borde ju finnas en bra lösing. Vi vill så klart undvika att ge henne spannmål. Gröt kan vi ju göra ala Paleo style, har ni någon erfarenhet av detta när det gäller bebisar?

    Hälsningar Ida

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ida

      Tack för dina fina ord! Vad roligt att du äter så bra Paleo och att du gör en Paleo utmaning just nu.

      Vi har tyvärr ingen erfarenhet av små barn och Paleo, men vi har en kollega i Norge som är helt i er situation! Hon var Paleo genom hela graviditeten och ammar nu, fortfarande Paleo. Hennes blogg är: http://paleoliv.wordpress.com/

      Besök hennes blogg och skicka lite frågor :)

      Hoppas att detta är till hjälp!

      Magnus & Jenny

      Radera
  8. hei, for en utrolig fin blogg dere har! jeg oppdaget dere gjennom gjesteinnlegget hos Sara. Jeg har lest litt igjennom bloggen deres, og blir veldig inspirert av de mange fine oppskriftene. Dere har fått dere en ny leser! Hilsen Paleo- Stine :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Stine!

      Välkommen in Under vårt tak! Så roligt att du hittat hit och tack för dina fina ord! Det glädjer oss att få nya läsare och dessutom från Norge :) Tack!

      Vi är väldigt glada för att vi fick möjligheten till att skriva hos Sara

      Skriv gärna till oss om du har några funderingar!

      Magnus & Jenny

      Radera
  9. Kika gärna in här och se om ni hittar nåt intressant!
    http://networkedblogs.com/O52ws

    SvaraRadera
  10. Hejsan! Jag har just börjat följa er fina blogg och FBsida. Jag har nyligen fått diagnosen ME och har en massa fel i hela kroppen. Eftersom jag bara är 38år , så vill jag inte lgga mig ner och "ge upp". Tänkte att jag ska äta Paleo fram till jul och där göra en utvärdering. Jag undra två saker, kan man nvända skirat smör? Är det vanligt att man får en väldig huvudvärk ibörjan? Är på min tredje dag nu. Mvh Petra

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Petra

      Välkommen in Under vårt tak!

      Jag behövde Googla ME för att förstå vad det innebar, låter som en besvärlig diagnos.

      Att äta Paleo - ren och naturlig mat - brukar ge väldigt mycket mer energi, jämnare humör och blodsockernivåer, bättre sömn och dessutom hjälper kosten till att ta bort eventuella överskottskilon

      Att prova Paleo kosten fram till Jul låter som en fantastiskt bra plan.

      Så till frågorna, mejerivaror ingår inte i Paleo men att göra/tillverka Gee av riktigt smör är ok. Googla gärna Gee och hur man gör detta. Huvudvärk är mer en regel än undantag när man går över till Paleo, det är sockerbehovet som säger ifrån! Kroppen är van att få mer eller mindre socker (beroende på hur man åt innan man gick över till Paleo) regelbundet och när man inte får det kommer huvudvärk efter någon dag, även trötthet och illamående kan vara vanligt.

      Håll gärna kontakten med oss och har du funderingar eller frågor så tveka inte på att skriva! Vill du hellre skriva till vår mail så är adressen flohult19@hotmail.se

      Magnus & Jenny

      Radera
  11. Hej! Tack för enkel vägledning som nybörjare i Paelotänket, har börjat och mår så bra, att skippa mejerier var enkelt och att inte vara svullen längre.. tror det har koppling! Jag undrar om ni anser att bovete är paleo? Det har ju så många hälsofördelar, men jag vill gärna vara strikt i det jag gör, helt paleo så att säga!

    Hälsningar
    Charlotte

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Charlotte

      Vad roligt att du har börjat med Paleo! Mejeriprodukterna har en stor del i svullen mage!

      Bovete är lite i en gråzon, det är inte ett spannmål och innehåller inte gluten men hanteras på samma sätt och måste dessutom både sköljas i varmt vatten samt blötläggas innan man kan konsumera det. Vi skulle säga att det inte ingår i Paleo kosten, men det finns säkert de som kan argumentera motsatsen - förstår att du inte blir speciellt mycket klokare på detta men det är iallafall mitt svar...

      Man skulle kunna trassla in sig ännu mer i svaret genom att fundera på om det är rimligt att jägarna och samlarna åt bovete (var det möjligt/lönsamt för dem att samla in. Sannolikt visste de att fröna var giftiga att äta. Kunde de bearbeta fröna så att de blev "giftfria"... Hm), men det ska vi inte göra ;)

      Magnus

      Radera
  12. Hej,
    Hittade hit för ett tag sedan och har hittat mycket (mat)nyttigt. Tack för en bra och inspirerande blogg! Jag prövar mig fram med en blandning av paleo och LCHF (vill inte överge mejerier helt och hållet (än) men har dragit ner en hel del redan). Vill tipsa om en variant på er kräm som blir mer som glass och som jag gjort i många, många år nu: mixa m.h.a. stavmixer ihop lätt, inte helt, tinade frusna bananskivor och hallon - yummy.
    /Helen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Helene

      Välkommen in Under vårt tak!

      Vad roligt att du hittar mycket intressant på vår blogg, det glädjer oss. Precis som du skriver så behöver man inte överge mejerivarorna direkt - det är en process och med tiden så mognar beslutet om att utesluta dessa.

      Tack för tipset.

      Magnus & Jenny

      Radera
  13. Hej på er,

    Detta var supergott och det förgyllde hela familjens frukost. Tack för en toppenfin paleomatblogg som ger mig och många andra massor med inspiration.

    Ha en stålande helg nu och fortsätt blogga!!

    Hälsningar,
    Jeppe i Oslo

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Jesper!

      Vad glada vi blir, tusen tack för dina fina ord!

      En fin helg till dig och din familj också - och ja vi kommer att fortsätta blogga. Dagens inlägg kommer faktiskt bli ett gästinlägg från norska Sara på bloggen Paleoliv! Spännande!

      Magnus & Jenny

      Radera
  14. Hej! Är sugen på att testa detta recept men på morgonen är det ofta ont om tid. Vad tror ni om att förbereda kvällen innan eller göra en större sats för att sedan spara och äta över flera dagar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carro!

      Att göra en större sats och äta under flera dagar går säkert jättebra! 😊 Det ända som vi kan tänka förändras är färgen då bananerna mörknar.

      Ha det gott!
      Jenny & Magnus

      Radera