tisdag 10 september 2013

Varför vi äter Paleo



Vi har flyttat till en ny adress och bloggar numera under vårt eget namn och med egen domän, Under vårt tak. För att komma till detta inlägg ”Varför vi äter Paleo” så klicka här.

Välkommen till vår nya och fina blogg!

Magnus & Jenny

 

23 kommentarer:

  1. Ni är verkligen helt grymma på att förklara så alla kan förstå! Keep up the good work!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anna

      Tack snälla. Så roligt att höra från dig, det betyder jättemycket för oss!

      Och, det samma till dig!

      Magnus & Jenny

      Radera
  2. Hej! en fundering på vad som skiljer whole30 mot paleo, jag vill gärna testa whole30, vill rensa och utmana min kropp, men jag får ingen rätsida på vad man får och inte får. Kan ni inte skriva om dett? Jag äter enligt paleo, nästan innan jag fick nys om kosten, så förändringen är inte så stor, men vet inte vad som skiljer maten åt mellan desss två. Hsr ni gjort whole30? Hur ser en typisk whole30 dag ut, rent matmässigt? Får man dricka kaffe och te? Nötter, kokosmjölk, det är ju paleo, men ingår det i whole30? Skulle bli så tacksam om ni redde ut bereppen lite! Tack för massa inspiration!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej

      Ja det är inte lätt med alla begrepp! Härligt att du äter Paleo och vill utmana dig själv ännu mer, roligt att höra.

      Om du vill göra en Whole30 så SKA du läsa boken "It starts with food" denna är skriven av skaparna bakom Whole30 och här förklaras allt du behöver veta för att genomföra och klara utmaningen! Vi har även skrivit om de olika begreppen i detta inlägget: http://undervarttak.blogspot.se/2013/02/skillnad-paleo-30-dagar-whole30.html gå gärna in och läs om Paleo, Paleo 30 dagar och Whole30!

      Stort lycka till

      Magnus & Jenny

      Radera
  3. Jag kan bara känna igen mig! Kört Paleo mer eller mindre de senaste två åren och nu över sommaren hemma i Sverige blev det heeelt fel och mormors bullar prioriterades, mackor till höger och vänster och massa socker. Nu har jag kört strikt i två veckor och jag mår som en GUD! Hjärnan känns lugnare, magen är platt, energin är jämn och jag orkar gå att träna på eftermiddagarna igen! Det bästa för mig är nog iallafall att jag känner att jag ger min kropp en gåva - mat har ofta varit ångestladdat för mig, ingen ätstörning eller så men det har ofta inkluderar mer eller mindre dåligt samvete och även fysiskt illamående tack vare överätning (man äter ju sig så lätt FÖR mätt på kolhydrater). Så länge jag äter Paleo så känner jag aldrig dåligt samvete, inte mot min kropp eller miljön och det är stort att kunna sova gott om natten (vilket jag faktiskt gör sååå mycket bättre tack vare Paleo - som en klocka) Tack för er blogg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Linnea

      Tack så för din kommentar, att ge sin kropp en gåva i form av ren och naturlig mat är verkligen rätt! Det är så otroligt stor skillnad på Paleo och "vanlig" mat, svårt att förklara för de som inte provat hur mycket bättre man mår och dessutom på så många sätt och områden!

      All lycka till dig!

      Magnus & Jenny

      Radera
  4. Jätteindsirerande att läsa om alla positiva upplevelser av att äta ren mat plus att uppleva det positiva själv utifrån hur jag själv har ändrat kosten. Bara ett problem. ..jag blir riktigt mörkrädd för alla läskiga tillsatser som finns idag och som fortfarande äts i mängder utan att folk ens rycker på axlarna åt det "för det har vi ju alltid ätit". /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Annika

      Vad roligt att höra att du också upplevt många hälsofördelar.

      Detta med tillsatser i maten gör oss både ledsna och arga! Man får verkligen läsa alla innehållsförteckningar och fråga om och om igen innan man handlar något. Hemskt. Vi gör allt vi kan för att undvika tillsatser och produkter som tas fram genom olika kemiska processer.

      Magnus & Jenny

      Radera
  5. Hej!
    Har ätit LCHF ganska länge men slarvat en del sista halvåret. Men aldrig gått ner i vikt vilket är det som känns viktigt för mig. Jag känner att Paleo skulle kunna vara något för mig då jag gärna vill kunna äta frukt. Däremot så undrar jag om skillnaden mellan Paleo och LCHF när det gäller t ex smör, vad tar man istället? T ex grillat kött med ett gott smaksatt smör till. Mejerier, är det helt aja baja och vad tar man istället och gör en enkel kall sås av? TÄnker på hur enkelt det är att bara blanda lite creme fraiche och chilisås, eller senap eller annat. Det här känns svårt att veta hur jag ska lösa detta enligt Paleo?

    Jättetacksam för svar!
    Tack för toppenrecept i er blogg!!
    Kram Barbro

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Barbro

      som du misstänker så ingår inte mejerivaror i Paleo, däremot så kan man använda Ghee (klarnat smör, Googla gärna detta).

      Vi har lite olika alternativ till sås och röror i vårt Paleoskatteri, länkar kommer här:

      Aioli
      http://undervarttak.blogspot.se/2013/09/majonnas-vitlok-chili-paleo-recept.html

      Aubergine röra
      http://undervarttak.blogspot.se/2013/08/auberginerora-paleo-recept-enkelt.html

      Olivolja med färskpressad vitlök och havssalt
      http://undervarttak.blogspot.se/2013/03/ugnsbakad-sotpotatis-recept-enkelt.html

      Det finns fler goda recept och ideer i Paleoskafferiet!

      Hälsningar

      Magnus & Jenny

      Radera
  6. Takk for at dere deler deres historie, på mange måter er den veldig lik min egen. Jeg har selv IBS, og med paleo har jeg funnet en måte å takle det på.

    Fin blogg med masse spennende oppskrifter - jeg skal lage morotsbröd snart ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ida

      Roligt att höra att även du har fått hälsoförbättringar med hjälp av Paleo!

      Ja morotsbrödet är väldigt gott! Lycka till.

      Magnus & Jenny

      Radera
  7. Härlig läsning! Jätteroligt o intressant!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lena

      Stort tack för dina fina ord!

      Magnus & Jenny

      Radera
  8. Ni borde inte tacka! Det är jag som ska tacka för att ni driver en så himla bra blogg med så himla mycket inspiration! TACK!

    /Emma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Emma

      Vi blir så glada av dessa fina orden att vi helt enkelt måste - TACKA!

      Har varit inne på din blogg också, jättefin.

      Magnus & Jenny

      Radera
  9. Hei! :)

    Men er det ikke farlig å spise så mye kjøtt, og egg? Man får jo i seg mye protein, det sies jo at det ikke er så bra. Samt at det er mye antibiotika og hormoner i kjøtt og egg, og da får man jo i seg mye av det. Da kan jo umulig acnen og imunforsvaret bli bedre?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej

      Nej det är inte farligt att äta mycket kött och ägg. Var har du läst detta?

      Tanken med Paleo är att man äter ren och naturlig mat, alltså ekologiskt, krav och gräsbetat. En naturlig djurhållning med hållbarhet i fokus och nej det är inte antibiotika eller hormoner i svenskt gräsbetande och kravgodkänt kött. Var har du läst detta?

      På en Paleokost blir både acne och immunförsvar otroligt mycket bättre, sannolikt kommer acne´n att försvinna helt om du har problem med detta och ditt immunförsvar kommer att höjas betydligt - båda två kommer du helt klart känna skillnad på väldigt snabbt!

      Har du fler frågor eller funderingar så skriv gärna till oss igen.

      Magnus & Jenny

      Radera
    2. Tuuusen takk for svar :)

      I Norge selger man ikke mye økologisk mat, og om man gjør det er det lite utvalg og veldig dyrt. I alle fall her hvor jeg bor.
      Er det billigere i Sverige? Har vært på Storlien i Sverige(om du vet hvor det er)der selger de ikke noe økologisk, desverre.

      Jeg visste ikke at paleo var ment med økologisk kjøtt, da blir det såklart noe annet. Men samtidig om man ser på Robert young sin PH-diett så inneholder egg, kjøtt og kokos mye syre, som skaper ubalanse i kroppen.

      Men hva er dine tanker og belgfrukter/belgvekster og melkeprodukt?

      Men er det ikke slik at man kan spise på seg en intolleranse om man spiser mye egg, kokos og kjøtt?

      Spiser ikke du/dere noe slags form for korn? Hirse, bokhvete, glutenfri havregryn?

      Radera
    3. Hej igen

      Om man äter enligt Paleo så undviker man: Spannmål, baljväxter, mejerivaror, processat socker, hel- och halvfabrikat och alla typer av kemiska tillsatser i maten. Man äter helt enkelt ren och naturlig mat, det bästa är självklart om man väljer ekologiska, kravmärkta och gräsbetande varor till sin kost.

      Vi skulle säga att sjukdomar, allergier och liknade är något som man får genom spannmål, kemiska tillsatser och en dåligt odlad/uppvuxen råvara. Absolut inte av att man äter mycket ägg...

      Det finns ett par jättefina bloggar i Norge som skriver om Paleo, bl.a. www.paleoliv.no och www.paleomagasinet.no titta gärna in till dem så kommer du säkert få information om t.ex. var man kan få tag i fina råvaror i Norge.

      Hälsningar

      Magnus & Jenny

      Radera
  10. Hej! Jag och min sambo är lite nyfiken på att börja med paleokost då vi båda har IBS och känslig mage, vi har börjat att utesluta mjölkprodukter och det har blivit lite bättre. Samtidigt hör man från olika håll att det inte är bra att utesluta gluten helt från kosten för då blir man överkänslig och allergisk mot gluten istället, stämmer det? Annars verkar paleo som ett intressant kost alternativ

    SvaraRadera
  11. Hej! Jag och min sambo är lite nyfiken på att börja med paleokost då vi båda har IBS och känslig mage, vi har börjat att utesluta mjölkprodukter och det har blivit lite bättre. Samtidigt hör man från olika håll att det inte är bra att utesluta gluten helt från kosten för då blir man överkänslig och allergisk mot gluten istället, stämmer det? Annars verkar paleo som ett intressant kost alternativ

    SvaraRadera