Extra virgin är ju allra bäst, men vid majonästillverkning är raffinerad tyvärr tvungen att användas (Zeta extra mild) annars blir smaken alldeles för stark. Vid stekning och i ugn försvinner smaken vid upphettning. Bra inlägg om olivolja förresten!
Först och främst vill jag tacka för en fantastisk blogg! Den har gett mig mycket inspiration.
Jag har funderat lite på valet av olja till majonäs. Valet står mellan ekologisk kallpressad rapsolja, som gör sig mycket bra i majonäs, och en raffinerad extra mild olivolja, då extra virgine är uteslutet för smakens skull. Jag vet att raps tillhör gruppen spannmål, som inte är bra för oss, men hur pass mycket sämre kan det vara än en raffinerad olja där man använt kemikalier i tillverkningsprocessen?
Du har helt rätt i att ingen av oljorna är optimala... Problemet med Rapsoljan är att den troligen också genomgått en kemisk process, efter pressningen så renas den och detta sker vanligen med kemikalier (vet faktiskt inte ens om den pressas mekaniskt, även detta kan ske med kemikalier).
Vi har provat med Avokadoolja och majonäsen blir lite "rinnigare" men helt ok och bra i smaken, dock är denna oljan VÄLDIGT dyr...
Här använder vi alltså mild Olivolja, men söker hela tiden efter en som inte är raffinerad.
Jag har börjar göra majonnäs på extra mild olivolja! Jättegott! Speciellt när man kryddar den på olika sätt! :)
SvaraRaderaHa en fin lördag!
Kram kram
//Lana
Hej Lana
RaderaVi gör samma, och som du säger man kan göra den på så många sätt genom olika kryddningar - jättegott!
Magnus & Jenny
Extra virgin är ju allra bäst, men vid majonästillverkning är raffinerad tyvärr tvungen att användas (Zeta extra mild) annars blir smaken alldeles för stark. Vid stekning och i ugn försvinner smaken vid upphettning. Bra inlägg om olivolja förresten!
SvaraRaderaHej
RaderaJa smaken blir konstig - man får en märklig bismak - om man använder extra jungfruolja vid majonäs, så ja tyvärr blir det en extra mild här!
Magnus & Jenny
Tack för det här inlägget :)
SvaraRaderaHej Anna
RaderaTack för uppskattningen!
Magnus & Jenny
Hej,
SvaraRaderaFörst och främst vill jag tacka för en fantastisk blogg! Den har gett mig mycket inspiration.
Jag har funderat lite på valet av olja till majonäs. Valet står mellan ekologisk kallpressad rapsolja, som gör sig mycket bra i majonäs, och en raffinerad extra mild olivolja, då extra virgine är uteslutet för smakens skull. Jag vet att raps tillhör gruppen spannmål, som inte är bra för oss, men hur pass mycket sämre kan det vara än en raffinerad olja där man använt kemikalier i tillverkningsprocessen?
//Malin
Hej Malin
RaderaDu har helt rätt i att ingen av oljorna är optimala... Problemet med Rapsoljan är att den troligen också genomgått en kemisk process, efter pressningen så renas den och detta sker vanligen med kemikalier (vet faktiskt inte ens om den pressas mekaniskt, även detta kan ske med kemikalier).
Vi har provat med Avokadoolja och majonäsen blir lite "rinnigare" men helt ok och bra i smaken, dock är denna oljan VÄLDIGT dyr...
Här använder vi alltså mild Olivolja, men söker hela tiden efter en som inte är raffinerad.
Magnus & Jenny
Har ni provat att använda Kung Markattas olivolja till majonnäs? Eller ICA I love Eco (dock från spanska oliver).
SvaraRaderaRaffinerad olivolja känns ju inte helt bra, men kanske ändå ett bättre val än solrosolja och rapsolja (som också är raffinerad).