fredag 8 juni 2012

Sommarregn, paleokokostoppar och en bra tidning!

Nu sitter vi i vårt uterum och bara har det härligt, vilar en stund från vardagens alla "måsten" som man inte vill men ändå samlar på sig. Regnet spelar ljuv musik mot uterummets plasttak. I trädgården ligger plantor, jordpåsar, vattenslang och krukor kvar då vi i all hast tog skydd in under vårt tak. Men vad gör det? Det kommer en dag i morgon också.

Här om dagen blev vi sugna på något gott till fikat. Eftersom vi insåg ganska snabbt att skafferiets resurser var mycket begränsade så blev det till att baka kokostoppar. En klassiker bland småkakorna och alltid lika goda.

Sedan Magnus en tid tillbaka även försöker undvika mejeriprodukter så beslöt jag mig för att göra om receptet en aning och resultatet blev - mycket goda paleokokostoppar!

Paleokokostoppar!
Paleokokostoppar

Detta behöver du till ca 20 st.

1 dl smält kokosolja
2 ägg
2 msk honung
5 dl kokos

Så här gör du:

  • Sätt ugnen på 175 grader
  • Smält kokosoljan och låt den svalna något
  • Vispa ägg och honung pösigt i en bunke
  • Rör ner kokos och kokosolja
  • Låt smeten stå och välla en stund, ca 5 minuter
  • Forma smeten till små toppar och lägg på en plåt med bakplåtspapper
  • Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter

Om man vill variera topparna så kan man alltid smaksätta dom. Varför inte röra ner 1 tsk äkta vaniljpulver i smeten eller om man inte är rädd för lite extra socker kan man alltid smaksätta med ca 1 msk god mandellikör. Vill man få kokostopparna extra festliga kan man smälta 70% mörk choklad och doppa toppen på kakorna i när de svalnat. Varianterna är många och goda!

Det regnar fortfarande ute och vi känner lugn här under vårt tak. I går kom nya numret av Lantliv mat & vin. Framsidan lockar till många härliga recept till sommarens alla sköna grillkvällar. Tror jag ska ta och luta mig tillbaka och låta mig inspireras!

Inspiration!

Regnet spelar ljuv musik mot uterummets plasttak. Plantor, jordpåsar, vattenslang och krukor ligger kvar i trädgården. Men vad gör det? Nu är det tid för vila, det kommer en dag i morgon också...

/Jenny & Magnus

14 kommentarer:

  1. Härligt ni har det!!
    Här regnar det oxå...ett fint sommarreng som säkert är bra för alla växter.
    Vissa njuter här oxå men m fotboll...gissa vem?
    Själv kollar jag datan o njuter m den.
    Kram o Trevlig helg!

    SvaraRadera
  2. Hej Britta!

    Ja, regnet som föll i går var säkert nödvändigt för allt i naturen. Vi följer ju inte fotbollen så vi förstår dig, datorn kan också vara avkoppling!

    Ha en fortsatt fin helg och hälsa alla!

    Jenny & Magnus

    SvaraRadera
  3. Hej! Jag hoppas att det är OK att jag lånar ert recept till min blogg, det var ju så gott!! Tack för all er inspiration!

    http://simonochmagen.blogspot.se/2013/05/kokostoppar-paleo.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt OK Simon!

      Tack för dina fina ord! Det är fantastiskt att ha förmånen att kunna inspirera med Paleo kost!

      Magnus & Jenny

      Radera
  4. Vart hittar jag smält kokosolja?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej

      Man smälter helt enkelt kokosoljan på spisen. Kokosolja är i fast form när det är under 25 grader, vid högre temperaturer så smälter den och blir alltså rinnande!

      Magnus & Jenny

      Radera
  5. Kan man frysa dessa smarriga toppar ?
    :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Maja!

      Kokostopparna går utmärkt att frysa och ta upp allteftersom man blir sugen :)

      Ha en fortsatt fin helg!
      Jenny & Magnus

      Radera
  6. Gott att smaksätta med ingefära och riven apelsin!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter verkligen gott Sagajo, måste provas!

      Vi har ibland hackad mandel i - också gott :)

      Tack

      Magnus & Jenny

      Radera
  7. Hej på er!

    Jag blev så sugen på något gott igår kväll, så jag började leta på nätet efter något jag kunde göra av mina överblivna äggvitor i kylen. Jag hittade recept på kokostoppar, dock inte erat. De recepten innehöll förstås vanligt socker och smör. Då gjorde jag min egen variant, som påminner lite om era som jag fick syn på idag =) Jag tänkte att smöret borde gå att byta ut mot kokosolja, precis som ni har använt er av.
    Så här gjorde jag mina:

    Ugn 175 grader. Smält ca 0,5 dl kokosolja (mätte inte). Ju fler ägg desto mindre olja och tvärtom gissar jag.
    Vispa 4 äggvitor med 0,5 dl kokossocker för hand. Tillsätt 200 g riven kokos och olja, blanda väl. Hacka ev. hasselnötter och ha i även dem. Låt smeten vila ca 10 min. Fördela i muffinsformar eller forma till toppar/bollar/kakor på bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 10-15 min beroende på hur stora du gör dem.
    Njut dem gärna när de ännu är lite varma =)

    Du kan justera sötningen så sött som du själv önskar, jag minskar nog på min nästa gång.

    Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej

      Ja kokostoppar är smaskiga. Tack för ditt tips.

      Magnus & Jenny

      Radera
  8. Gjorde precis de här fast gjorde 10 st. De blev supergoda, smakar precis som de i butik. Ska definitivt göra de här igen!

    SvaraRadera