måndag 30 juli 2012

Paleo müsli


Vi har flyttat till en ny adress och bloggar numera under vårt eget namn och med egen domän, Under vårt tak. För att komma till detta inlägg ”Paleo musli”så klicka här.

Välkommen till vår nya och fina blogg!

Magnus & Jenny

50 kommentarer:

  1. Den bästa myslin jag ätit över huvud taget. Den är verkligen god. Jag skippar russin (för sött) och paranötter (svårt att hitta). Smaksätter med vaniljpulver och kardemumma. J*vulskt gott.
    Jag är glad att jag hittat denna underbara sida. Som lchf:are modifierar jag bara lite, hehe.
    Tackar Jenny K

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla Jenny, vad roligt att höra! Klart man ska ändra och fixa så att det passar till en själv!

      Magnus & Jenny

      Radera
  2. Gjorde muslin precis, den var verkligen god! Jag uteslöt också russin samt gojibär, och paranötter. Och använde psylliumfrön i stället för linfrön (hade det hemma). Riktigt gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Emelie

      Så bra - det är fint att man bara kan ändra och mixa efter vad man har hemma!

      Magnus & Jenny

      Radera
  3. Gillar inte kokosolja. Vad kanan ersätta med? / Ewa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ewa

      Det finns kokosolja som är helt smak- och luktfri! Du hittar den i större livsmedelsbutiker och i Life butiker.

      Magnus & Jenny

      Radera
  4. 1000 Tack för detta recept på Världens godaste müsli =) Äter den dagligen!!!!!

    Mvh Peter

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Peter!

      Visst är den god! :)
      Utan müsli känns det tomt i skafferiet!

      Ha det gott!

      Jenny & Magnus

      Radera
  5. Veldig takknemlig for denne flotte bloggen, som lager paleomat med utgangspunkt i det kostholdet vi er vant til fra før. Jeg har et barn som også går over tilpaleo nu, og det er lettere å introdusere det for henne når det er "gamle og gode" matretter som serveres. F.eks grøt <3 Vi skal nok fortsette å bli inspirert av denne siden! Mvh Inger

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Inger

      Vad glada vi blir av att läsa din kommentar! Vårt mål är att inspirera och nå ut med ren och naturlig mat - men på vårt sätt och med grunden i (som du säger) "gamle og gode" maträtter!

      Härligt, tack för din kommentar!

      Magnus & Jenny

      Radera
  6. Aiaiai, så godt! Tusen takk for en super oppskrift :)

    SvaraRadera
  7. Hej

    Tack snälla, ja det är verkligen "godisgott"! Vi gjorde en ny omgång här Under vårt tak nu i helgen :)

    Magnus & Jenny

    SvaraRadera
  8. Upptäckte att jag hade allt hemma utom russin, men de är så söta så de hoppar jag ändå. Blev en fantastisk fin müsli. Tog äkta vaniljpulver denna gång men ska testa med kanel och kardemumma en annan gång. Har ett par Kent/Keith mango på mognad. kommer att bli fantastisk gott om ett par dagar. Ännu en gång. Tack
    Gith Ewertzh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Gith

      Härligt att det blev bra, man kan absolut talet eller byta ut för att få sin favoritsmak!

      Och tack än en gång för dina fina ord!

      Magnus & Jenny

      Radera
  9. Var ska man helst förvara den färdiga müslin? Kyl eller skafferi?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, den ska förvaras i skafferi.

      Magnus & Jenny

      Radera
    2. Inte i kyl? Nöt- och fröfetterna härsknar väl i rumstemperatur?

      Radera
    3. Linus Sandell9 juni 2014 16:34

      Jag har delat upp mitt i två glasburkar, en burk som står nere i en sval vinkällare och en som står i kylskåpet. I vinkällaren där jag också förvarar övriga nötter och oljor är det svalt så där borde det inte vara någon fara och sen fyller jag på glasburken uppe i kylskåpet så det inte blir så jätte mycket burkar där. Då borde man inte behöva oroa sig för varken härskning eller mögel!

      Radera
    4. Bra tips, tack. En egen och välfylld vinkällare hade ju inte gjort ont :-P

      Radera
    5. Hej Jessan

      Klumpigt svar från oss ovan - har ett skafferi som är "svalt". Källaren är också bra eller svalen i kylen. Och ja håller med om en välfylld vinkällare :)

      Magnus

      Radera
    6. Tack för ditt fina tips Linus!

      Magnus

      Radera
  10. Hej jag undrar hur ni hinner med matlagning och träning, då det kräver lite mer tid,har ni något tips?
    Mvh mattias

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Mattias

      Detta är alltid ett dilemma, men som med allt annat så handlar det om prioriteringar.

      Vi gör ofta "storkok" och har matlådor, sedan underlättar det att planera mycket. Vad du ska äta under (t.ex.) veckan och vad du ska handla o.s.v.

      Det är svåra avvägande men med planering så blir det lättare.

      Lycka till!

      Magnus & Jenny

      Radera
  11. Hej!
    Vilken bra blogg! Denna kommer vara till stor hjälp nu när jag ska lägga om min kost till Paleo! :)
    Jag undrar var man kan få tag i Vaniljpulver för jag antar att det inte är samma som "äkta vaniljsocker"? :) Är det Hälsokost som gäller? Och kokosmjöl?
    Sen vill jag även passa på att fråga om ni utesluter alla mejeriprodukter? Smör, mjölk, grädde etc och om det isåfall finns några bra alternativ?

    Allt gott och med mina vänligaste hälsningar
    Felicia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Felicia

      Tack och vad roligt att du ska börja med Paleo!

      Vaniljpulver (inte vaniljsocker) och kokosmjöl finns att köpa i flera vanliga butiker, fråga gärna personalen om hjälp. Annars så kan man köpa den på nätet, t.ex. så finns en massa varor för Paleo i nätbutiken www.paleobutiken.se så titta gärna in där.

      Varorna brukar ofta finnas i Hälsokostaffärer också men priset är då lite högre. Fast de har (oftast) hög kvalitet och ekologiska produkter vilket är bra.

      Vi utesluter alla mejerivaror, istället så använder vi oss ofta av kokosmjölk i t.ex. grytor.

      Hälsningar

      Magnus & Jenny

      Radera
    2. Tack för svar! :) Hittade i hälsokost-affär. Bor i Köpenhamn och då inser man att vi svenskar är väldigt bortskämda med välsorterade vanliga matbutiker! ;)
      Ska definitivt titta in i nätbutiken!
      Tack!

      Radera
  12. Är det här alltså blötlagda nötter? Är de blöta när ni lägger dem i ungen eller har de torkat i ugnen innan myslitillagningen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Tove

      Nej inga av nötterna är blötlagda.

      Magnus & Jenny

      Radera
  13. Okej, jag trodde det efter att jag läste kommentarerna om nötter under "Basvaror".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Tove

      Bra, lycka till!

      Magnus & Jenny

      Radera
  14. Hur mycket är en klick? Av kokosoljan alltså. Ca i gram? Tacksam för svar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Terese

      Det är en helt vanlig matsked.

      Magnus & Jenny

      Radera
  15. Tack! Då tog jag nog lite för mycket men det blev gott ändå. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen fara Terese, kokosolja är nyttigt så det är bara bra att få i sig lite extra :)

      Magnus & Jenny

      Radera
  16. På riktigt den godaste musli jag någonsin ätit!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Trine

      Så underbart! Ja den är verkligen god - Tack!

      Magnus & Jenny

      Radera
  17. Hej

    Kan man byta ut nötterna mot ngt annat? Är nötallergiker. Är väldigt sugen på att testa detta recept.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej

      Äsch, det är alltid jobbigt när man är allergisk. Om du gör på olika fröer/kärnor och kokosbitar så får du något "liknande", väldigt gott.

      Hälsningar

      Magnus & Jenny

      Radera
  18. Hjälp! Vi känner den goda smaken och vi vill lyckas, men vi har testat två gånger nu och båda gånger har något bränt vid. Vi följer receptet, tiden och graderna.
    Var är fallgropen…
    Någon som råkat ut för detta?
    Mvh
    Markus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Markus

      Nej vad tråkigt att det har blivit bränt båda gångerna!

      Har aldrig råkat ut för det här eller hört om det tidigare, kan det vara er ugn, har ni plåten längst upp alt. längst ner "för" nära värmeslingorna, är graderna rätt? Ända vi kan säga är att ni får ha mer noga kontroll på muslin mot slutet, har tyvärr inget riktigt bra svar här.

      Lycka till vid nästa försök!

      Magnus & Jenny

      Radera
  19. Jag undrar också om detta med blötläggning, när jag läste om detta både här och där. Alltså blötlägger ni och andra alla nötter, vissa , eller inga alls? Hur ska man tänka kring mandelmjölet, den är väl inte blötlagt innan malning. Det råder en förvirring hos mig just nu , har ju många år använt nötter och fröer till limpor, knäcke, gjord muslin mm. och nu har jag en känsla att jag har gjort något grundligt fel hela tiden... :(
    Hur resonerar ni kring plötläggning?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Hanna

      Det beror på. Om du äter en näve nötter i månaden så kan vi tycka att blötläggning är helt onödigt, den mängden kommer inte att märkas. Men om du äter nötter varje dag och bakar med mandelmjöl så bör du blötlägga för då har du en stor påverkan av dessa.

      Svaret är alltså att det är från person till person om man vill/behöver/bör blötlägga. Vi blötlägger så mycket som möjligt men ibland kör vi utan.

      Mandelmjöl kan du enkelt göra själv, antingen med en mandelkvarn eller i mixern. Hoppas att detta är till hjälp.

      Magnus & Jenny

      Radera
  20. Hej!
    Tack för detta superfina receptet på musli. Har lagt in torkade blåbär i stället för russin.
    Gjorde dubbelsats och idag gjorde jag även muslibröd av Eran musli enligt LCHF recept: http://www.lchfgourmet.se/baka-med-lchf/lchf-brod/muslibrod/ och detta bröd kan jag verkligen rekommendera eftersom jag tror att den passar som Paelo också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej

      Vad roligt att du uppskattar receptet.

      Tack för tipset.

      Magnus & Jenny

      Radera
  21. Hej! jag är helt grön på detta, men till exempel på det där underbara valnötsbrödet vad har man för pålägg!? eller till den här muslin som låter så otroligt god, om man inte får ha sitt fil, vad har man då till?? Jag lever på smör, creme fraiche och grädde, så det kommer bli en tuff övergång ;P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej ER

      Vad roligt att du är nyfiken på en Paleokost, finns många hälsofördelar.

      Som pålägg kan man ha olika typer av grönsaker, mandelsmör, avokadoröra, parmaskinka, ägg, o.s.v. - finns massor, gäller att ha lite fantasi bara.

      Vi har muslin på paleokosgröten, Banan- och avokadoyoghurten, i kokosmjölk, som "snacks" eller liknande, samma här med fantasin.

      Stort lycka till!

      Magnus & Jenny

      Radera
  22. Hej! Är så sugen på att testa detta, låter supergott! :) men undrar om man kan använda tex rapsolja eller om man måste ha kokosolja?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej

      Det är supergott! Vi använder inte Rapsolja då det inte ingår i Paleo, men om du inte har Paleo som utgångspunkt så fungerar det med rapsolja.

      Av vilken anledning vill du inte använda kokosolja? Kokosolja har oerhört många fördelar rent hälsomässigt.

      Magnus & Jenny

      Radera
  23. Hej!

    Finns det någon särskild anledning till att ni använder krossade och inte hela linfrön i de recept de finns med i?

    Tack för en bra sida!

    Helena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Helena

      Det är för att kroppen tar åt sig näringen i linfröna bättre om de är krossade.

      Magnus & Jenny

      Radera