söndag 5 augusti 2012

Våra Kanelbullar a´la Paleo!

Visst längtar man ibland efter en god kanelbulle till kaffet? De gamla hedliga kanelbullarna som mamma bakar är ju förföriskt goda men också proppade med spannmål och socker!

Jag har funderat länge på detta och testat lite olika varianter med blandade resultat. Det var först när jag bakade Våra Paleo Semlor som jag fick idén att använda mig av grundreceptet för semlorna och baka kanelbullar av. Lättare sagt än gjort då semlesmeten är ganska kladdig men nu har jag testat och resultatet blev jättebra! Och som Magnus så sunt kommenterade när jag stod där och bakade i ett kritiskt ögonblick - "Det är ju bra att bullarna är lite pilliga att baka för då gör man ju dom inte för ofta" Vilket ju är både sant, riktigt och bra för då hinner man längta mellan bullbaken!

Bli nu inte förskräkt och tänk att, Oj, det verkar svåra att baka för det är dom inte utan det är nog snarare jag som får jobba lite med tekniken när jag ska rulla dom, för det är det momentet som är lite svårt. Och givetvis får man de bästa idéerna om hur man ska göra i efterhand och inte när man står där i full färd med att baka. Men jag ska dela med mig av mina nya smarta (som jag tror) idéer om rullteknik lite längre ner i inlägget.

Men nu tror jag det är dax! Varsågod här har ni...

Våra Kanelbullar a´la Paleo!

Detta behöver du till 15 bullar
  • 6 ägg
  • 0,5 dl kokosmjöl
  • 4 msk psyllium (fiberhusk)
  • 1 1/5 dl smält kokosolja
  • 3 msk honung
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk nystött kardemumma

  • Kokosolja
  • Kanel
  • Kokossocker

  • 1 ägg
  • mandelflan

Gör så här:
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Smält kokosoljan.
  • Vispa ägg och honung vitt och pösigt i en bunke.
  • Rör ner den smälta kokosoljan.
  • Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten, blanda väl.
  • Låt stå och svälla i 5 minuter.
  • Klicka ut smeten på ett bakplåtspapper och kavla försiktigt ut smeten genom att först lägga ett nytt bakplåtspapper över smeten.
  • Avlägsna försiktigt de översta bakplåtspappret.
  • Pensla degen med lite smält kokosolja och strö över kanel och kokossocker efter tycke och smak.
  • Ta tag i de undre bakplåtspappret och vik degen på hälften.
  • Avlägsna försiktigt bakplåtspappret som är vikt över smeten.

Det var här som jag slutade vika och bestämde mig för att försöka rulla skurna remsor på ca 2 cm till bullar. Det var pilligt och jag fick hjälpa till med en stekspade som jag doppade i vatten titt som tätt. Nu i efter hand kan jag säga att jag skulle ha försökt att vika ytterligare några gånger, med hjälp av bakplåtspappret, och sedan delat till bullar. Detta ska jag testa nästa gång.
  • Lägg bullarna i bakformar på en plåt.
  • Pensla med uppvispat ägg.
  • Strö över mandelflan.   
  •  Grädda i ugnen i  ca 20 minuter.  Tills dom blir fint gyllenbruna.
  • Ta ut Kanelbullarna och låt dom svalna på galler. 

Ät och njut härliga kanelbullar!

/Jenny

11 kommentarer:

  1. Åh, det här såg spännande ut! :-)
    Har provat och vidareutvecklat er kanelkaka i veckan med gott resultat. Tidigare har jag haft svårt för kokosmjölet men den här gången funkade det. Kan kanske vara den stora äggmängden som gör det?
    Tack för många intressanta recept och idéer!

    SvaraRadera
  2. Hej!

    Vad roligt att vi kan inspirera!
    Låter spännande med din vidareutveckling av kanelkakan. Hur gjorde du? Det är alltid roligt med andras tankar och idéer. Att baka med kokosmjöl kan vara lite lurigt men man får testa sig fram.

    Vi får även tacka dig för din fina blogg! Så sent som förra veckan rekommenderade vi den till nyblivna lchf:are.

    Lycka till med ditt bakande!

    /Jenny & Magnus

    SvaraRadera
  3. Det här ska vi testa till kanelbullens dag nästa vecka :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Vad roligt att ni tycker om våra kanelbullar a´la Paleo!:)
      Blir väldigt goda!!! Första gången man bakar dom kan det vara lite pilligt innan man kommit på tekniken.
      Gå gärna in i vårt Paleoskafferi för fler smarriga Paleorecept där hittar ni även en mycket god kaffelängd!

      Fortsätt njut av god och naturlig Paleomat!

      /Jenny & Magnus

      Radera
  4. Hej! :) Provade dessa idag, men min smet blev lite för kladdig så kanske blev aningens för lite fiberhusk eller om jag inte lät det svälla riktigt. Blev mer som bullmuffins! ;) Men smaken var god så ska allt prova igen! Tack för inspirationen! Kram

    SvaraRadera
  5. Hej Vera!

    Vad roligt att vi får inspirera!
    Smeten till våra Kanelbullar är väldigt kletig. Att tillsätta lite extra fiberhusk kanske kan hjälpa, har inte testat. Sedan blir resultatet mer en bullmuffuins precis som du säger, men en väldigt god sådan!! :) Testa gärna också vår kaffelängd med äppel och kanel. Den är också väldigt god!

    Ha det bra! /Jenny

    SvaraRadera
  6. Ja VÄLDIGT god! :D Ska allt prova kaffelängden oxå! Detsamma! Hörs! :)

    SvaraRadera
  7. Hej! jag får inte alls till den här, det blir ingen deg utan bara en väldigt rinning smet som aldrig skulle gå att rulla... jag kan verkligen inte komma på vad jag gjort för fel?

    Hanna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Hanna!

      Vad tråkigt att du inte fick till din bulldeg :(

      Degen är ganska lös men inte rinnig, svårt att säga vad som kan gått fel.
      Jag har tänkt att använda mig av degen som jag gjorde våra paleolussekatter med nästa gång jag gör Kanelbullar. Jag upplevde när jag bakade lussekatterna att den degen var mer fast i konsistensen. Kan vara värt att testa :)

      Lycka till med ditt bakande!

      Jenny

      Radera
  8. Provade denna men som många andra sagt blev den väldigt rinnig, men den gick att vika. Dock blev det inga bullar utan en "längd" då smeten var för rinnig för att ens få över till bullformar. Mer fiberhusk nästa gång för min del :) Väntar på resultatet som står i ugnen :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Josefin

      Hur gick det med ditt andra "provbak"? Måste bara fråga vilken typ av Psyllium du använt? Många har använt frön och då blir smeten just rinnig. Det ska vara pulvriserat.

      /Magnus & Jenny

      Radera