fredag 19 oktober 2012

Laxpaj med spenat, soltorkade tomater och vitlök

I går kväll åt vi en härlig laxpaj med spenat, soltorkade tomater och vitlök. Den smakade jättegott och även om den inte var strikt paleo, då den innehåller lite mejeriprodukter, är det något man kanske kan unna sig ibland.

Inspiration till pajen fick jag från ett recept, jag uppskattade mycket innan vår tid med Paleo, på en enkel och god laxlasagne.

Kanske blir det en favorit hemma hos dig också!

Laxpaj med spenat, soltorkade tomater och vitlök


Detta behöver du till en paj
 
Pajdeg
 
3 dl mandelmjöl
½ dl skalade sesamfrön
1 msk psyllium (eller fiberhusk)
1 tsk havssalt
40g kokosolja
1 ägg
 
Fyllning
 
500 g tärnad laxfilé
1 gul  lök
8 soltorkade tomater
200 g bladspenat
2 vitlöksklyftor
2 dl riven ost
Salt
peppar
 
Lite olivolja att bryna med
 
Äggstanning
 
3 ägg
2 dl kokosmjölk
Salt
Peppar
 
Så här gör du
 


  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Börja med pajdegen och mixa mandelmjöl och de skalade sesamfröna i en mixer.
  • Tillsätt de övriga ingredienserna och mixa till en deg.
  • Tryck ut degen i en pajform och nagga med en gaffel.
  • Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter tills det fått lite färg.
  • Börja med fyllningen.
  • Skala och strimla löken.
  • Bryn löken lite lätt i en stekgryta.
  • Strimla de soltorkade tomaterna och rör ner med löken i stekgrytan.
  • Pressa i de två vitlöksklyftorna och rör om.
  • Tillsätt bladspenaten och låt de bryna ihop en liten stund.
  • Smaka av med lite salt och peppar. 
  • Fördela 1 dl av den rivna osten i botten på pajskalet och fördela hälften av spenatröran över osten.
  • Fördela laxfilé tärningarna.
  • Sprid ut resterande av spenatröran över laxen.
  • Vispa ihop äggen och kokosmjölken till äggstanningen i en bunke och smaka av med lite salt och peppar.
  • Häll äggstanningen över fyllningen i pajen.
  • Strö den sista osten över pajen.
  • Grädda i ca 35-40 minuter tills pajen fått fin färg.

Ät och Njut tillsammans med en god sallad och trevligt sällskap!


/Jenny

7 kommentarer:

  1. Hej! Var inte så längesedan jag fann er blogg och jag verkligen älskar den! Så himla mkt goda saker och det är är så HÄRLIGT att se att det är fler som brinner för en mer primal/paleo sätt att äta och leva :D Har bara inte hunnit kommentera, men nu tänkte jag att jag måste bara göra det haha =) Såå keep up the good work ; ) Varma hälsningar, Emma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Emma!

      Välkommen in Under vårt tak och låt dig inspireras! :)
      Du har ju själv en mycket fin och inspirerande blogg som vi gärna besöker :) Det är roligt att kunna utbyta ideér, tankar och recept när det gäller Paleo livet!

      Ha det fint!

      Jenny & Magnus

      Radera
  2. Fantastisk paj! Mums!
    Ha en härlig måndagskväll!
    / sonja

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sonja!

      Ja, visst är den fantastisk!!:)
      Det är härligt att kunna föra in det man gillar mest och samla det i en liten paj!

      Ha det gott!

      Jenny & Magnus

      Radera
  3. Hej!

    Vad är det för lax ni köpt? Färsk eller frysta filébitar?

    Vänligen Rebecka

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Rebecka

      Vi köper färsk lax.

      Magnus & Jenny

      Radera