måndag 20 februari 2012

Våra Paleo Semlor!

Semlor är något vi älskar här Under vårt tak men frågan har varit hur ska vi kunna unna oss detta underbara bakverk nu när vi försöker äta och leva enligt paleo? I början så fuskade vi lite och bakade semlebullar på kokosmjöl men också med både smör och grädde. Enligt Paleo ska man helst utesluta mejeriprodukter helt. Så efter mycket funderande har vi nu omarbetat och inspirerats av olika recept och kan nu med glädje presentera...

Under vårt taks Paleo Semlor!


Våra Paleo Semlor!


Detta behöver du till 8 st semlor:
 
6 ägg
3 msk kokossocker
½ dl kokosmjölk
1 dl kokosmjöl
1 dl smält kokosolja
2 tsk bakpulver
2 tsk nystött kardemumma
4 msk psyllium (eller fiberhusk)
 
Gör så här:

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Smält kokosoljan.
  • Vispa ägg och kokossocker pösigt i en bunke.
  • Rör ner den smälta kokosoljan och kokosmjölken.
  • Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten, blanda väl.
  • Låt stå och svälla i 5 minuter
  • Pensla en muffinsformsplåt med lite kokosolja (går säkert bra att använda vanliga muffinsformar också).
  • Fördela smeten i 8 formar och släta till smeten med lite vatten och en sked.
  • Grädda i ugnen i 25 minuter.
  • Ta ut semlebullarna och låt de svalna något innan du tar ut dom ur formarna och låter dom svalna på galler.



Mandelmassa

Detta behöver du:

1 1/2 dl skållad mandel
1-2 msk honung (beroende på hur sött du vill ha)
1-2 msk kokosmjölk

Gör så här:

  • Låt mandel och honung gå några minuter i en matberedare med knivinsatsen.
  • Häll sedan i kokosmjölken till önskad konsistens.


 
Vid servering

  • Skär av toppen på Semlebullen och gröp ut ett litet hål.
  • Blanda mandelmassan med lite av det utgröpta och lite kokosmjölk.
  • Fyll semlorna och klicka på vispad kokosmjölk.
  • På med hatten.




Ät och Njut!

Tillägg - Den observante ser att det är vispgrädde på bilderna! Bilderna är tagna 2012 då vi fortfarande ibland använde mejerivaror i vår kost. I dag 2014 är det enbart vispad kokosmjölk som gäller!

Paleo så gott och så enkelt!
/Jenny & Magnus

15 kommentarer:

  1. Åh det här måste jag ju testa! :) Kör paleo-kost nu! Bra blogg ni har! :D

    SvaraRadera
  2. Hej Vera! Vad roligt att du tycker om våran blogg! :)
    Spännande att du äter enligt Paleo! Hoppas det känns bra. Ja, semlorna är verkligen mumsiga!! Välkommen tillbaka att besöka oss här Under vårt tak.

    / Jenny & Magnus

    SvaraRadera
  3. Ser goda ut...jag läser o inspireras av din blogg, fina recept och trevligt skriven ! Kokossocker var köper man det? Går det att vispa kokosmjölk tjock ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Vad roligt att du tycker om vår blogg :) Det är så roligt att få inspirera till ren och naturlig mat!

      Kokossocker finns att köpa i de flesta välsorterade matbutiker. Kokosmjölk går att vispa! I Paleoskafferiet hittar du tips på hur du gör under Vispad kokosmjölk :)

      Ha en fortsatt fin dag!
      Jenny & Magnus

      Radera
  4. Svar
    1. Hej Annika!

      2 tsk bakpulver står det i receptet 😉

      Ha en fortsatt fin dag!
      Jenny & Magnus

      Radera
  5. Jag bara läääängtar till semmeldagen. Ser verkligen fram emot att göra dessa semlor. Synd bara att det är över en månad kvar, haha...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samma här Lina!

      Tror nog det blir en semla innan själva "dagen" :)

      Magnus & Jenny

      Radera
  6. Det står inte när man ska ha i kokosmjölken men jag tog i den samtidigt som oljan,kan väl inte bli så jättefel :) Står och sväller nu,ska bli spännande. Allt annat jag bakat från er har ju blivit jättegott så jag känner mig säker på att detta blir gott med.. Kanelbullarna...Mmm, nästa gång med flagal mandel på=pricken över i:et.. Trevlig helg!
    Joanna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ojdå... Vi fixar detta Joanna!

      Tack för dina fina ord om våra recept!

      Magnus & Jenny

      Radera
  7. Hur "onyttiga" är dessa semlor i kaloriväg? De ser ju helt fantastiska ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej

      De är helt fantastiska! Vi räknar aldrig kalorier så har faktiskt ingen aning om detta...

      Om du vill räkna själ så finns en sida som man kan lägga in de olika råvarorna och sedan sammanställa allt - http://matkalkyl.se

      Lycka till!

      Magnus & Jenny

      Radera
  8. Jaa! Visste att ni skulle leverera! Här ska bakas fastlagsbullor som vi kallar dem i Finland! Tack igen för era underbara recept.

    SvaraRadera
  9. Jag hade hälften i pappersformar och hälften i aluminium, det funkade inte med pappersformar för mig iaf för allt flöt ut. Dom tål nog inte att fyllas så mkt, kanske jag har för små formar.

    Smeten var ungefär som sockerkakssmet, var det rätt konsistens? (Ett tips är att alltid beskriva hur konsistensen ska vara på smetar och degar så man vet om man gör rätt ;)

    Jättegott iaf!!

    SvaraRadera
  10. kan man få receptet med smör och grädde också?:) härlig sida!

    SvaraRadera