Mandelsmör
Detta behöver du till en liten burk:
1½ dl skållad mandel
(du kan också använda mandeln som den är
och får då ett något grövre mandelsmör)
(du kan också använda mandeln som den är
och får då ett något grövre mandelsmör)
Havssalt
Så här gör du:
Rosta mandeln i en torr panna på svag värme.
Häll den rostade mandeln i en mixer med stark styrka.
Tillsätt 2-3 nypor havssalt.
Kör tills mandelns naturliga olja börjar separera från
mandeln och blir till en len massa.
Det tar låååång tid!!!
Du får hjälpa till att ta ner mandel som fastnat på
mixerskålens väggar då och då.
Nu har du ditt eget härliga mandelsmör! |
/Jenny & Magnus
Det här såg verkligen gott ut :) Ni har en hel del intressanta recept härinne, länkar från min blogg så fler hittar hit. Vi ses. Birgitta
SvaraRaderaTack så mycket Birgitta!
SvaraRaderaVi blir mycket smickrade och glada över att du tycker om vår blogg. Roligt att du länkar till oss!
Vi håller kontakten.
Jenny & Magnus
måste man ha skållade mandlar?
SvaraRaderaNej det behöver man inte Emma, men de behöver rostas.
Radera/Magnus & Jenny
vad är det för mixer ni har? Jag tycker det är jättesvårt att hitta en bra mixer eller matberedare som orkar.
SvaraRaderaVore tacksam för svar./Jenny K
Hej Jenny
RaderaDet är svårt med en mixer som är stark nog. Vi har en stavmixer på 750 W själva men det tar lång tid och man hör hur den får slita...
På vår önskelista står en ny Matberedare och Mixer :)
Magnus & Jenny
Då vill jag tipsa om Wilfa mixer 1200 watt som finns att köpa på t.ex elgiganten för 995kr. Den är superstark och bra, och dessutom 5års garanti på motorn! :)
RaderaSussie (har nyligen hittat hit till er blogg och måste säga att jag blir sååå inspirerad!)
Hej Sussie
RaderaStort tack för ditt tips - detta får vi kolla upp! Vad roligt att du har hittat till oss, välkommen in Under vårt tak!
Magnus & Jenny
Hej,
SvaraRaderabästa stavmixern är Bamix Swissline M200, dyr men fantastisk!!!
Yvonne
Hej Yvonne
RaderaStort tack för tipset!
/Magnus & Jenny
Jag brukar aldrig rosta eller skålla mina mandlar och det går bra ändå. Varför behöver man rosta dem? Har för tillfället Atco:s mandlar 500 g. Köper på gekås då det är det billigaste stället jag hittat för den stora mängden vi konsumerar.
SvaraRaderaHej Anna
RaderaVi tycker att smaken på mandelsmöret blir så mycket bättre när man rostar dem :)
Ja ibland kan det gå åt väldiga mängder!
/Magnus
En mixer som passar utmärkt för detta ändamål är Magic Bullet (såldes på TV-shop för några år sen) men finns liknande att få tag på begagnade.
SvaraRaderaTack för tipset!
Radera/Magnus
Hej! Har ni köpt någon ny mixer eller matberedare? Själv försökte jag nyss göra mandelsmör men det fungerade inte. Försökte både med stavmixer (350 w) och med mixer (600 w). Det gick att få mandeln riven, men sedan fastnade den bara (mixrarna blev varma och det rök). Så det blev inget smör, snarare mandelmjöl. Har ni tips på vilken matberedare som klarar av att göra smöret?
SvaraRaderaHej
RaderaNej inte ännu, vi har prioriterat andra saker. Kräver en hel del av mixern för att göra just mandelsmör - om de blir varma ryker så är det nog bra att avbryta...
Men mixern måste gå länge och man får stanna ibland och "trycka" ner det som fastnat på väggarna. Kanske fungerar om du kör en stund, avbryter så att mixern får vila och du samtidigt "trycker" ner allt som sitter på väggarna och sedan kör en stund igen. Bör fungera om mixern får svalna en liten stund ibland. Men som sagt, man måste hålla på länge, det blir först typ mandelmjöl och sedan mandelsmör.
Lycka till
Magnus & Jenny
Hej!
SvaraRaderaVille bara kommentera och tacka för en så himla bra blogg! Och för att ni tar er tid med att göra "steg för steg" bilder. Det uppskattas enormt när man gör vissa recept, + att det alltid är lättare att följa recept som har bilder.
Stor kram på er!
Hanna
Jag testade att göra hasselnötssmör i mortel, tog 5 min:) Ville tipsa om det, har dock inte testat att göra mandelsmör. Ska göra det imorgon!
SvaraRaderaHej Therése
RaderaVad spännande, berätta gärna mer om exakt hur du gör. "Stötter" du bara hasselnöterna i morteln?
Magnus & Jenny
Jag grovhackade hasselnötterna och ömsom stötte, ömsom malde ner dem i morteln. Fick till en början hasselnötsmjöl, men sen tog det inte lång tid innan det började bli "smörigt". Större mängder tar lite längre tid, kanske 15-20 min. Men gott blev det:) Ska testa att göra mandelsmör nu, återkommer med resultatet:)
RaderaPerfekt Therese! Och så får man ju träning också :)
RaderaDetta ska vi absolut prova, ja återkom gärna med resultat på mandelsmöret också!
Magnus & Jenny
Mandelsmöret tog lite längre tid, runt 12 minuter. Använde mandlar med skal, rostade dem inte innan. Smakade bättre än Kung Markattas som vi har hemma. Och bra träning får man :) Rekommenderas!
RaderaDetta ska vi göra - så roligt och bra att det fungerar! Tack snälla Therése för att du skrivit till oss!
RaderaMagnus & Jenny
Jag har läst att mandlar ska först blöt läggs så att syrorna kommer bort
SvaraRaderaJapp, de måste blötläggas.
RaderaJag har också en Wilfas mixer (Elgiganten). Om man vill ha en supermixer, få man väl annars Vitamix och Blendtec. Så såg jag någon annan höromdagen som var på 2,5 hk, men minns inte vad det var för märke. Men man bör ha en på över 1000 watt, annars kan det kvitta...