torsdag 13 september 2012

Kaffelängd med äpple och kanel!

Här om dagen bakade jag en kaffelängd med rivna äpplen och kanel. Längden smakade fantastiskt gott, den var saftig och dessutom vacker att titta på!

Jag använde mig av samma recept som till våra kanelbullar á la Paleo men fyllde med rivet äpple, kanel och lite kokossocker och rullade till en hel längd. Det var enkelt och gick fort.

När jag bakade kanelbullarna så tyckte jag det var svårt med själva rullandet av bullarna eftersom degen är lösare i konsistensen än "vanlig" bulldeg men nu har jag fått till tekniken riktigt bra, i alla fall när det gäller att göra längder!

Så låt mig få fresta med en härlig kaffelängd!!

Kaffelängd med äpple och kanel

Detta behöver du till en längd
 
  • 6 ägg
  • 0,5 dl kokosmjöl
  • 4 msk psyllium (fiberhusk)
  • 1 1/5 dl smält kokosolja
  • 3 msk honung
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk nystött kardemumma

  • 2 äpplen
  • Kanel
  • Kokossocker

  • 1 ägg
  • Mandelflan

Så här gör du

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Smält kokosoljan.
  • Vispa ägg och honung vitt och pösigt i en bunke.
  • Rör ner den smälta kokosoljan.
  • Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten, blanda väl.
  • Låt stå och svälla i 5 minuter.

  • Klicka ut smeten på ett bakplåtspapper och kavla försiktigt ut smeten genom att först lägga ett nytt bakplåtspapper över smeten.
  • Avlägsna försiktigt de översta bakplåtspappret.
  • Skala och riv äpplena och strö över degen.
  • Strö kanel och lite kokossocker över äpplena.
  • Vik med hjälp av bakplåtspappret en liten bit i taget till en längd.




  • Avsluta rullningen med att vända skarven ner mot bakplåtspappret och dra över till en plåt.
  • Klipp några snitt på längden.
  • Pensla längden med uppvispat ägg och strö över lite mandelflan.
  • Grädda i ca 20 minuter till längden blir gyllene brun.

Ät och Njut av härlig kaffelängd med äpple och kanel till helgens fika!


Längden går bra att frysa.

/Jenny

16 kommentarer:

  1. Oj så gott det såg ut !!
    Perfekt höstfika.
    =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Maria!

      Ja, att få krypa upp i soffan med en varm kopp kaffe eller te och en bit av denna härliga kaffelängd när höstvindarna viner runt knuten känns inte helt fel. Har en lite bit kvar i frysen men det kommer säkert att bakas fler under hösten.

      Ha det bra!

      /Jenny & Magnus

      Radera
  2. Och mitt kokosmjöl som är slut... panik! ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst kan man känna att man bara måste baka något så gott med en gång! Spring och köp lite kokosmjöl! ;-)

      /Magnus & Jenny

      Radera
  3. Hej!
    Funderar på att baka men jag undrar om psyllium i receptet...är det samma sak som hela psylliumfrö? Är psylliumfrö och fiberhusk samma sak? Och sedan undrar jag om kokossocker. Kan jag skippa det helt och hållet? Om jag har söta äpplen borde det inte vara några problem eller?
    Tack för en bra blogg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Märy!

      Psyllium är pulvriserade psylliumfrön. Det går däremot inte ersätta den pulvriserade psyllium med psylliumfrön då den pulvriserade varianten har en bindande egenskap. Psyllium och Fiberhusk är i stort sett det samma.

      Har inte testat att utesluta kokossockret men det är ju absolut värt att testa! :)

      Lycka till med ditt bakande!

      Jenny

      Radera
  4. Jag gjorde den här goda kaffelängden igår och den var helt underbart god. Jag följde receptet till punkt och pricka men gräddade den för långt ner i ugnen. Jag hade den då högst upp så den fick färg och då blev den bra. Skall jag ha den i mitten av ugnen nästa gång?
    Nästa gång skall jag smaksätta med vanilj och kardemumma och ev något mer.
    Tack för era härliga recept!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej

      Vad roligt att du lyckades med kaffelängden trots att du fick flytta om lite :), ja nästa gång är det lättare om du gräddar i mitten av ugnen.

      Klart du ska prova med lite egen smaksättning, låter fantastiskt gott!

      Magnus och Jenny

      Radera
  5. Det här ska jag baka! Passar fint med glutenfritt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Cicci

      Ja alla våra recept är glutenfria - vi använder inget spannmål alls i något recept! Och just denna kaffelängd är riktigt smarrig!

      Magnus & Jenny

      Radera
  6. Hejsan, undrade om ni hade nått bra recept på bröd - som man kan ha som mellanmåls macka, wrap eller liknande (tortillas) men utan ägg?

    Kan man ta bort ägg ur detta recept? Har läst att chiafrön som svällt i vätska är likvärdigt med ägg...??? Nått ni testat eller så?

    "Visste du att man kan ersätta ägg med chia. Man blandar dem med vatten för att bilda ett gel, och detta används istället för ägg (1 ägg=1 msk chia frön+3 msk vatten)."
    http://hovkonditorn.blogspot.se/2012/11/raspberry-coconut-chia-pudding.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej

      Vi har inget wrap (eller liknande utan ägg), tyvärr.

      Har du provabakat något med chiafrö istället för ägg? Intressant om det skulle fungera :) Tack för tipset!

      Magnus

      Radera
    2. Hejsan, har gjort ett platt bröd nu på chia, sötpotatis och boveteflingor och kryddor - det vart som knäckebröd (platt) men gott!

      Är som lite extra svårt då vi är allergiska mot massa olika protein och har även IBS och annan sjukdom som då både reagerar på kolhydrater och annat i kosten som olika ämnen och färger mm.

      Försöker hitta en egen väg att gå...kombinera lite olika koster/dieter - men gillar verkligen tänket med Paleo - ursprung =) fast vi inte äter kött...endast fisk, behöver hitta fribetande djur - tål ej spannmål (gluten) varken majs, havre eller vanlig gluten...Just nu provar jag hirs, som är ett spannmål men glutenfritt till gröten...funderat på om Lamm kanske kan vara nått om man hittar fribetande - så det ej går på kraftfoder (mat) som innehåller gluten.

      Orolig för arsenik i ris och gmo i majs - förutom gluten och annat innehåll

      http://gluten-celiaki.blogspot.se/2013/10/havre-och-majs-hur-sakert-ar-det.html

      Hade tänkt göra en egen "skafferi" sida =) så småningom då vi har väldigt snäv kost (pga. allergier, intolerans och överkänslighet) har även svårt för nötter (IBS magen säger ifrån) den blir gasig, mullrar och det bränner och gör ont i den, kan rent av vara kombination av IBS och överkänslighet...

      Så man är ju extra försiktig då ens barn verkar ha ärvt samma födoämnes känslighet...Men det är super kul att kika in här, man får inspiration!

      Radera
    3. Tack för ditt fina inlägg, ja Paleo har en väldigt bra "värdegrund" - ren och naturlig mat. Tror de flesta kan skriva under på detta. Sedan är vi alla olika och har olika förutsättning - med tanke på allergier och sjukdomar är det inte konstigt att man behöver söka den kost som passar bäst.

      Spännande om du öppnar ett eget "skafferi".

      Allt gott till er

      Magnus & Jenny

      Radera
  7. Hej! Vad är det som gör att här (och i era semlor) har ni 4 msk husk till samma mängd ägg, men kokosbrödet på http://undervarttak.blogspot.se/2011/11/brod-pa-kokosmjol.html har bara 1 msk till samma mängd ägg och kokosmjöl.

    Jag brukar ha en msk till den mängden ägg, som i kokosbrödet, men skiljer det? Är det det söta som gör att det krävs mer? Eller vad beror det på? När jag har så mycket husk i, brukar det bli otrevligt geléaktigt i konsistensen, men när jag testade era semlor från iår, tog jag mer husk än jag brukar, (tog ändå mindre än vad ni skrev, men dubblet mot vad jag själv brukar) och då blev det INTE gele. Fattar inte riktigt varför. Kanske är det kass när man har mycket av morotsriv i och liknande, eller som i mina bullar som har pofiber i stället för kokosmjöl. Kokosmjölet suger kanske bort gelen mer.

    Kom gärna med lite input till mitt analyserande :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej :)

      Spännande analys! Har faktisk aldrig tänkt på detta. Men kanske är det som du säger det söta i degen som gör det, vågar inte svara på vad som gör det exakt men det är en fråga värd att fundera vidare på :)

      Ha en fortsatt fin kväll!
      /Jenny & Magnus

      Radera