söndag 2 september 2012

Frukt och grönt i september

September månad bjuder på skördefest! Vi njuter av frukt och grönt i sprakande färger och smaker som kittlar både kropp och själ! Samtidigt som vi njuter av allt det härliga just nu så börjar vi även planera inför hösten och vintern och fyller på vårt skafferi och vår frys.

Grönt

Sallad
Spenat

Mickes Broccolimos
Trädgårdssyra
Mangold
Pak choi
Tomat
Gurka
Västeråsgurka
Zucchini
Pumpa
Aubergine
Själkselleri
Blomkål
Broccoli
Fänkål
Kronärtskocka
Hasselnöt
Majs (ej Paleo)
Paprika
Svamp, olika sorter

Majrova på hasselbacksvis
Tryffel
Ärter, olika sorter (ej Paleo)
Bönor, olika sorter (ej Paleo)
Rädisor
Chilifrukt
Krasse och andra skott, som solros
Basilika
Citronmeliss
Dill/krondill
Dragon
Gräslök
Koriander
Körvel
Mejram
Mynta
Oregano
Persilja
Rosmarin
Salvia
Sommarkyndel
Timjan
Potatis, olika sorter (ej Paleo)

Baconlindade svartrotsbuketter med timjan
Lök, olika sorter
Purjolök
Vitkål
Kålrabbi
Majrovor
Morötter, olika sorter
Rödbetor, olika sorter
Kålrot
Persiljerot
Palsternacka
Rotselleri
Svartrot
Pepparrot
Rödkål
Vitkål
Svartkål
Spetskål
Savojkål
Grönkål

Frukt & Bär


Äppelkräm på Paleovis
Fläderbär
Björnbär
Körsbär
Plommon
Nypon
Lingon
Tranbär
Rönnbär
Slånbär
Havtorn
Hjortron
Äpplen
Päron


Så låt dig inspireras och ät naturligt och gott!

/Jenny

4 kommentarer:

  1. Svar
    1. Tack själv Gele, alltid roligt när någon uttrycker sin uppskattning!

      Magnus & Jenny

      Radera
  2. Hejsan!

    Jag ser att pumpa ingår i Paleokosten och kom då att tänka på den goda pumpasoppan på butternutpumpa/squash som jag lagat. Den är jättegod och passar perfekt så här när hösten är i antågande!
    Jag äter såkallad lågkolhydratkost i vanliga fall, helt utan spannmål och raffinerat socker, men med inslag av rotfrukter, lite frukt o dylikt ibland, och har med hjälp av detta fått bukt med många av mina IBS-besvär. Steget från detta över till Paleo är därför inte ett jättekliv och det är ett litet hopp om att bli kvitt de sista symptomen, såsom ständigt uppblåst mage som är jättespänd och hård. Jag har skrivit lite om detta tidigare i ett annat inlägg.

    Denna soppa är gjord på pumpa som sagt, vilken först bakats i ugn 30-40 min på 200 grader och sedan kokats i buljong med fräst gul lök, vitlök, malen muskot, malen koriander, ev. torkad mald chili, salt o peppar samt grädde. Jag fick idén om att soppan nog skulle kunna anpassas till Paleo genom att byta grädden mot kokosmjölk med gott resultat. Jag har inte provat det men om ni är sugna på att testa och tycker att det blev gott så kanske det skulle kunna läggas till bland de få sopporna i paleoskafferiet =)det skulle nog som sagt bli väldigt gott tror jag! buljonger utan tillsatser finns väl på hälsokost. Vill ni ha utförligt recept så hör av er så mailar jag det :-)annars hör jag av mig om jag själv provar!
    Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ina

      Japp pumpa ingår i Paleo! Receptet på Pumpasoppan ser riktigt god ut, vilken härlig höstsoppa! Tack snälla för att du delar med dig. Om du provar med kokosgrädde så meddela gärna hur det gick, tänk också på att buljong ofta innehåller en massa tillsatser - man kan ersätta detta med Libbsticka!

      Härligt att höra om att du blivit av med många besvär med hjälp av lågkolhydratkost, jag har ju blivit av med IBS med hjälp av Paleo. Tror att dina sista besvär med uppblåsthet och spänd mage kan försvinna om du utesluter mejerivaror.

      Vi hörs igen

      Magnus

      Radera